Recent a vazut  lumina tiparului la editura Caiete Silvane o bine documentata monografie a satului Galgau Almasului, comuna Balan.Lucrarea apartine profesoarei de limba si literatura romana de la scoala .gimnaziala din localitate, Doina Ortelecan

rn

Ce-i drept inceputurile unei documentari vaste despre Galgau Almasului au fost realizate de catre invatatoarea Ana Cheta,care timp de 40 de ani i-a invatat pe pruncii satului sa desluseasca tainele alfabetului. Asadar, Doina Ortelecan a beneficiat de multe informatii ramase de la invatatoare, insa acesatea nu au fost suficiente pentru a concepe o monografie documentata precum cea de fata. Autoarea lucrarii a luat legatura cu batranii satului, a scotocit prin arhivele jedetului, ale primariei, a cercetat registrele de recensamat si registrele de evidenta scolara.A fost o munca migaloasa si de durata, dar se poate spune ca este o o lucrare documentata de un real folos pentru cei ce sunt interesati de trecutul si de prezentul localitatii si un sprijin pentru cei ce s-ar incumenta sa studieze satul Galgaul Almasului. 

rn

 

rn

Cele 146 de pagini ale monogrfiei includ ,aspecte din istoria asezarii, gografie, puncte de, reper,vecinatati,situatia populatiei de-a lungul vremii, informatii despre scoala si biserica, obicediuri si traditii  din sat si in imprejurimi, elemente din mitologia si folclorul locului. Aflam astfel ca prima mentiune despre Galgau Almasului o avem din 3 iunie 1560 printr-o inregistrare de proprietate cand satul apare sub denumirea de Golgo. Marea majoritate a locuitorilor erau romani de confesiune greco-catolica. Despre inceputurile scolii in Galgau Almasului se poate vorbi de prin 1805 odata cu edificarea biseriii greco-catolice. Despre lacasul de cult batranii satului povestea ca era o biserica veche din lemn care a existat pana prin 1733, dar morivele pentru care ea nu mai este in sat nu se stiu. Biserica actuala a fost edificata in anul 1805, din piatra si caramida. 

rn

 

rn

Un loc cunoscut pentru localnici dar si pentru turistri este  Gradina Zmeilor, tinut plin de forme ciudate incrustate in piatra si nisip, forme asemanatoare figurilor omenesti, inalte de 15-20 de metri. Legendele banuie prin zona: Legenfa fetei Catanei, legenda zmeilor.   care mergeau la Dej dupa sare, legenda tiganusului frumos s.a. Gratie unei fiice a satului, Leontina Prodan, de vreo 5 ani incoace se organizeaza in viecare vara Ziua canepii, primul festival din tara dedicale acestei plante.  

rn

Monografia satului Galgau Almasului a putut vedea cerneala tiparului, multumita editurii Caiete Silvane, dar si a Primariei comunei Balan, a insusi primarului Isaia Maghiar, a cadrelor didactice din localitate care cu totii au prilejul sa se mandreasca,  cu o lucrare bine documentata, plina de informatii, scrisa intr-un ritm alert  si mai ales cu suflet. stop_coloana