"Restructurare financiara" sau amnistie fiscala?
rn
Guvernul a adoptat, miercuri 31 iulie 2019, proiectul care prevede facilitati fiscale "fara nici o discriminare" pentru cei care nu si-au platit obligatiile bugetare, adica cei cu datorii mai mari de 1 milion de lei, persoanele fizice sau juridice. Acestia vor beneficia de o "restructurare financiara" asa cum s-a exprimat Teodorovici pentru a ascunde ca de fapt este vorba de o amnistie fiscala in prag de alegeri prezidentiale si in perspectiva celor parlamentare, asta in conditiile in care pentru sume mult mai mici, multe firme au fost executate silit. Masurile, despre care Ministrul Finantelor Publice spune ca "nu au fost luate pentru a aduce bani la buget", prevad plata esalonata a obligatiilor bugetare, conversia in actiuni a obligatiilor bugetare, stingerea obligatiilor bugetare prin darea in plata a unor active ale debitorului, anularea unor obligatii bugetare principale care pot ajunge in proportie de pana 50%. Daca planul de restructurare se finalizeaza cu succes, Guvernul a prevazut amanarea la plata accesoriilor datorate de contribuabili in vederea anularii.
rn
Conditiile pentru a beneficia de "restructurarea financiara" a lui Teodorovici
rn
De asemenea au fost stabilite si conditiile pentru a putea beneficia de aceste masuri fiscale. Debitorul trebuie sa achite pana la 15 decembrie 2019: obligatiile bugetare cu termene de plata intre 1 ianuarie -15 decembrie 2019, obligatiile bugetare principale si accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat, obligatiile bugetare stabilite de alte organe, precum si amenzile transmise spre recuperare ANAF, dupa notificarea ANAF privind intentia de restructurare. Debitorul trebuie sa achite obligatile bugetare in primul an al amnistiei fiscale in perioada 1 decembrie 2019 si data comunicarii deciziei de restructurare, in al doilea an sa achite cel putin 10% din cunatumul celor care fac obiectul restructurarii, in al treilea an sa achite restul obligatiilor bugetare proportional cu anii pentru care a fost stabilita restructurarea la plata datoriilor. Procentul de anulare a obligatiilor bugetare principale este conditionat de achitarea tot in functie de un procent a cuantumului obligatiilor esalonate pana la 15 decembrie 2019, pentru anularea a maxim 30% din datorii se achita 5%, intre 30%-40%, se achita 10%, intre 40%-50% se achita 15%.
rn
Pe perioada restructurarii se suspenda executarea silita
rn
Pe perioada derularii planului de restructurare este suspendata executarea silita si se acorda debitorului posibilitatea de a modifica planul in cazul in care se constata ca masurile incluse in plan inclusiv masurile de restructurare a obligatiilor bugetare cu exceptia inlesnirilor la plata, nu pot fi realizate, din motive obiective, in termele stabilite. Cu alte cuvinte o amanare continua a plati obligatiilor bugetare pentru 312.025 (persoane fizice si juridice) care au acumulat datorii fata de Stat. Totalul arieratelor la 31 decembrie 2018 a ajuns la suma de 33.724.188.870 lei. Tedorovici spune ca in acest an prin aceasta restructurare financiara, pardon amnistie fiscal se vor incasa 2,4 miliarde lei la buget.
rn
Potrivit premierului Viorica Dancila, aceste masuri au drept scop "incurajarea contribuabililor sa-si plateasca obligatiile bugetare”, iar pentru cei care isi platesc datoriile la timp Ministrul Finantelor ar trebui sa introduca "o solutie care sa rasplateasca si sa incurajeze contribuabilii corecti".