(sursa foto Politia de Frontiera)
rn
In timp ce avem 9,7 milioane de romani in afara granitelor tarii, dupa cum anunta ministrul pentru romanii de pretutindeni, Natalia Intontero, in primul semestru al anului 2019 in Romania au fost inregistrati peste 100.000 de straini conform Inspectoratului General pentru Imigrari.
rn
Cei mai multi sunt din Turcia,Vietnam, Moldova, China, dar si din Italia, Franta, Germania sau Grecia. Principalele cauze pentru care cetatenii straini si-au stabilit resedinta pe teritoriul Romaniei sunt munca, reintregirea familiei, studiile efecutate in tara noastra sau stabilire permanenta pe teritoriul tarii noastre. in ceea ce priveste admisia in Romania, Inspectoratul General pentru emigrari informeaza ca au fost primite 5446 solicitari de viza depuse la misiunile diplomatice. Au fost solutionate 2608 de cereri de scurta sedere si 2838 de lunga sedere, cele mai multe in scop de vizita, turism, studii si reintregirea familiei. Totodata, cetatenii straini au depus peste 20 000 de cereri de prelungire a dreptului de sedere temporara si aproximativ 730 de cereri pentru sederea pe termen lung. Au fost primite peste 6000 de cereri de eliberare a certificate de inregistrare si emise 107 carti de rezidenta pentru membri de familie ai cetatenlor din Uniunii EuropenesSEEsCH
rn
Creste numarul de muncitori straini in Romania dar si munca lor la negru
In aceeasi perioada, au fost eliberate 11.678 avize de angajaresdetasare, pentru lucratori permanentei, detasati, inalt calificati, ICT, sezonieri si transfrontalieri, fiind inregistrata o crestere evidenta fata de primul semestru al anului 2018, cand au fost eliberate 4409 de avize. in urma celor peste 1000 de actiuniscontroale la aproximativ 4000 de societati comerciale, care au vizat combaterea muncii nedeclarate, au fost depistati 1223 de straini in situatii ilegale, dintre care 285 desfasurau activitati lucrative fara forme legale si au fost aplicate 405 sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 3.500.000 lei (253.150 lei –strainilor depistatei; 3.277. 700 – angajatorilor).
Cu privire la tara de origine a strainilor care acceseaza piata fortei de munca din Romania, pe primul loc se situeaza Vietnam (2812), urmat de Moldova (1360), Sri Lanka (1201), Nepal (1194), Turcia (1181) si India (1040) etc..
rn
A crescut cu 23% numarul imigrantilor ilegali
rn
Pe linia combaterii sederii ilegale, in perioada de referinta, au fost organizate 4374 de actiuni si controale cu forte proprii si in cooperare cu institutiile cu atributii in domeniu, in urma carora au fost depistati cu sedere ilegala 1554 de straini, in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pentru strainii aflati in situatii ilegale sau care nu mai intruneau conditiile prevazute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de sedere, au fost emise 1126 de decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligatia de a parasi teritoriul Romaniei si au fost aplicate sanctiuni contraventionale cu avertisment si amenda in valoare de peste 800.000 lei. De asemenea, pentru 339 de persoane a fost aplicata masura interdictiei de a intra in tara pentru diferite perioade de timp, de la 3 luni la 10 ani.
Totodata, in perioada de referinta, 493 de cetateni straini au fost indepartati sub escorta, dintre care 356 in termen de 24 de ore. De asemenea, au fost intocmite documente de luare in custodie publica pentru 187 de persoane pana la indepartarea de pe teritoriul tarii noastre, 142 fiind returnate.
rn
30 de imigranti repatriati voluntar
rn
Inspectoratului General pentru Imigrari mai informeaza ca 30 de migranti au optat pentru programul de repatriere voluntara umanitara si au parasit tara noastra la o data stabilita de comun acord cu Organizatia Internationala pentru Migratie, iar in cazul a 100 de straini a fost acordata tolerarea ramanerii pe teritoriul Romaniei pana la incetarea motivelor care au stat la baza deciziei (zone de conflict).
rn
In Salaj nu avem straini ilegali
rn
Din datele Biroului pentru Imigrari al Judetului Salaj, pe teritoriul judetului Salaj toti straini sunt prezenti in mod legal. Exista din partea institutiei un controlul permanent asupra respectarii legalitatii sederii in Romania a strainilor, combaterea migratiei ilegale si a muncii nedeclarate masuri care contribuie la cresterea gradului de siguranta a cetatenilor si care duc la evitarea situatilor pe care le vedem in unele tari unde fenomenul imigrarii ilegale este total scapat de sub control.