In strainatate, multi am putut observa, cum mai toate magazinele pe langa casele de marcat, sunt dotate si cu aparate de depistare a bancnotelor false. Nu de putine ori am mai observat, asta mai mult prin Italia, ca disponibilitatea vanzatorului de a le verifica, se inregistra mai mult in prezenta romanilor, de parca monopolul falsificarii bacnotelor l-ar detine conationalii nostri.

rn

Din raportul anual al Bancii Nationale reiese ca cele mai multe bancnote falsificate au fost cele de 100 de lei. Dintr-un numar de 5.902 bucati de bancnote falsificate si identificate, 5.566 erau de 100 de lei. In schimb bancnotele de 50 de lei se afla cu multa in spate la numarul de bancnote falsificate de 100 de lei, cu un numar de 298 de bucati falsificate. In Romania cel mai putin falsificate sunt bancnotele de 10 lei. Pe site-ul Banci Nationale a Romaniei sunt publicate elementele de sigurata care trebuie sa le aiba bancnotele romanesti care sunt puse in circulatie (https://www.bnr.ro/Elementele-de-siguranta-ale-bancnotelor-in-circulatie-3766.aspx

rn

In ce priveste moneda euro, conform Banci Centrale Europene, bancnotele de 50 de euro au înregistrat cel mai mare numar de falsificari (52,5%), urmate de cele de 20 de euro (35,2%). Cele mai multe dintre bancnotele falsificate (97,8%) au fost identificate în tari din zona euro, iar circa 1,7% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro si 0,5% din alte regiuni ale lumii. De asemenea si pentru bancnotele euro pe site-ul Banci Centrale Europeme gasiti un ghid in limba romana, care ofera o imagine de ansamblu a celor mai importante elemente de siguranta ale fiecarei bancnote in functie de unghiul din care este privita. (ecb.europa.eu/euro/pdf/material/Quick_Guide_RO )