La nivel european, populatia doreste sa fie din ce în ce mai implicata în deciziile care se iau în gestionarea resurselor comunitatii locale. Municipiul Zalau nu face exceptie de la acest trend, iar cetatenii au ocazia sa se implice în initiative si activitati civice concrete. Mai mult, administratia locala a întreprins în ultima perioada actiuni si demersuri care arata clar dorinta de a implica comunitatea în mod direct si activ în dezvoltarea orasului. In vederea întaririi spiritului civic si participarii cetatenilor în mod activ la activitati de îmbunatatire a calitatii vietii în cadrul Municipiului Zalau, precum si în vederea cresterii portofoliului de idei de proiecte pentru municipalitate, primarul Ionel Ciunt impreuna cu consilierul local Dorel Labo ne propun implementarea unei solutii de bugetare participativa la nivelul municipiului, prin dezvoltarea unui sistem informatic ce permite alocarea unui buget si colectarea unor idei de proiecte din partea cetatenilor. Modalitatea de selectie a proiectelor ce urmeaza a fi alocate este pe baza votului cetatenilor. Bugetarea participativa este o oportunitate oferita cetatenilor de catre municipalitate, prin care acestia îsi pot propune ideile de dezvoltare a urbei, iar cele mai bune idei sunt alese prin votul nostru, al tuturor si implementate.

rn

Bugetul local este constituit în mare parte din taxele si impozitele pe care noi, cetatenii, le platim, iar prin participarea la procesul de bugetare participativa avem posibilitatea sa decidem cum vor fi utilizati o parte din acesti bani. Procesul este unul deschis tuturor zalauanilor, transparent, primaria urmând a implementa proiectele care acumuleaza cel mai mare numar de voturi din partea comunitatii.

rn

Astfel ca Primaria Zalau doreste cuprinderea în bugetul anului 2020 a sumei de 1.000.000 lei în vederea implementarii proiectului "Propune pentru comunitatea ta, propune pentru Zalau". Iar in sedinta ordinara de joi, 18 iulie, a fost aprobata suma de 25. 000 lei în bugetul local si în lista de investitii în anul 2019 pentru achizitionare "Platforma electronica buget participativ".

rn

Comisia de evaluare a proiectelor depuse face parte: Balajel Teodor – viceprimar; Fazakas Nicolae – viceprimar; Labo Ioan Dorel – consilier local; si alti doi consilieri locali votati ‘in sedinta publica.

rn

6 noiembrie start Vot bugetare participativa Zalau 2020

rn

Calendarul proiectului propus pentru anul 2020 se prezinta astfel:
– 9 septembrie – 30 septembrie – depunere proiecte
– 1 octombrie – 5 noiembrie – comisia de evaluare va analiza proiectele
– 6 noiembrie – 25 noiembrie – cetatenii înregistrati care au cel putin 18 ani împliniti si domiciliul sau resedinta în Municipiul Zalau – voteaza propunerile eligibile
– 26 noiembrie – 6 decembrie – centralizare rezultate votare
– 6 decembrie – afisare rezultate

rn

Domeniile unde trebuie sa se incadreze proiectele propuse sunt:
– Infrastructura: zone pietonale, alei, scuaruri, trotuare, aliniamente stradale;
– Mobilitate, accesibilitate si siguranta circulatiei;
– Spatii verzi, locuri de joaca, alte spatii publice amenajate;
– Amenajare spatii publice (mobilier urban, iluminat public, etc.)
– Infrastructura educationala si culturala;
– Smart City, respectiv oras digital;
– Sanatate

rn

"Procesul de bugetare participativa este un exercitiu democratic complex, cu beneficii majore pentru comunitate si care este aplicat în numeroase alte orase din întreaga lume. In România exista mai multe exemple de buna practica: Bucuresti, Targu-Mures, Cluj-Napoca, Baia-Mare, Oradea, unde are loc votul pentru proiectele initiate de catre cetateni.", ne spune primarul Ionel Ciunt.

rn

Ce este bugetarea participativa?

rn

"Bugetarea participativa este un proces prin care initiativele cetatenilor din Zalau se pot transforma în realitate. Este un proces deschis, incluziv si transparent prin care membrii comunitatii se implica direct în formularea deciziilor privind prioritatile de cheltuire a banilor din bugetul local. Bugetarea participativa este un proces care urmareste implicarea cetatenilor în luarea deciziilor privind îmbunatatirea calitatii vietii din orasul nostru, în definirea prioritatilor si a obiectivelor de investitii din bugetul local.", explica primarul Ionel Ciunt.

rn

De ce bugetare participativa?

rn

"Ofera cetatenilor posibilitatea sa exprime problemele cu care se confrunta si sa propuna solutii pentru acestea. Ofera cetatenilor posibilitatea sa fie ascultati si întelesi si valorizati. Ofera cetatenilor posibilitatea sa formuleze idei si initiative proprii pentru ca viata lor sa fie mai buna si mai placuta în cartierul (orasul) unde locuiesc. Ofera cetatenilor posibilitatea sa participe efectiv la stabilirea prioritatilor în cheltuirea banilor comunitatii locale. Ofera cetatenilor posibilitatea sa-si transforme ideile în proiecte ale comunitatii si sa participe activ la realizarea si urmarirea proiectelor. Ofera cetatenilor posibilitatea sa participe activ la realizarea si urmarirea proiectelor.", este de parere primarul Zalaului, Ionel Ciunt.

Beneficiile implementarii unui astfel de proiect sun multiple spune primarul Ionel Ciunt. De la imbunatatirea transparentei administratiei publice locale; implicariea cetatenilor în luarea deciziilor, alocarea si supravegherea folosirii resurselor publice; cresterea cererii de responsabilizare din partea liderilor locali si a managementului autoritatilor locale; cresterea capacitatii colectivitatii de a realiza o prioritizare adecvata a folosirii resurselor publice; cresterea nivelului de incredere intre guvernarea locala si populatie; dezvoltarea unei atitudini democratice.