Miercuri, 17 iulie, Robert Negoita – presedintele AMR, Daniel Dragulin – vicepresedinte AMR si Antal Arpad Andras – presedintele Sucursalei AMR Centru, au participat la o întâlnire a structurilor asociative cu Eugen, Orlando Teodorovici – viceprim-ministru, Ministrul finantelor Publice, în vederea elaborarii proiectului de rectificare a Bugetului de Stat pe anul 2019.
rn
In cadrul discutiilor, dl Robert Negoita a reiterat solicitarea AMR, ca la rectificarea bugetara din acest an sa aiba în vedere alocarea catre autoritatile publice locale a diferentei de 18,25% din impozitul pe venit colectat în primul trimestru al anului 2019.
Ministrul Eugen Teodorovici a informat ca suma estimata de MFP, disponibila pentru a fi repartizata catre APL este 1,5 miliarde lei,variantele luate în calcul pentru repartizare fiind urmatoarele:
1. împartirea conform formulei actuale din Legea Bugetului pentru toata suma aferenta diferentei de IV ianuarie-martie. În aceasta varianta, un numar mare de UAT-uri nu si-ar asigura, în opinia MFP, necesarul pentru cheltuielile de functionare;
2. împartirea conform formulei actuale pentru suma aferenta lunii martie, iar suma aferenta lunilor ianuarie si februarie sa fie împartita UAT-urilor în functie de situatia gradului în care acestea îsi asigura necesarul de functionare rezultat în urma analizelor financiare la sase luni. si în acest caz ramân o serie de UAT-uri care nu îsi asigura cheltuielile de functionare, dar numarul lor este mai mic;
3. împartirea întregii sume care sa asigure necesarul de functionare estimat în urma analizelor financiare la sase luni. În acest fel, nu ar exista UAT care sa nu îsi asigure pâna la sfârsitul anului cheltuielile de functionare.
rn
AMR, prin primarii de municipii prezenti, Daniel stefan Dragulin si Antal Arpad Andras, a sustinut prima varianta, respectiv împartirea dupa formula actuala, cu analiza situatiei în septembrie-octombrie si echilibrare la momentul respectiv. Reprezentantii AMR au adus în discutie si problemele care ar trebui rezolvate privind sumele necesare pentru asistenta sociala pâna la sfârsitul anului si acoperirea cheltuielilor legate de sustinerea sistemului de încalzire centralizata a unor municipii. Totodata, reprezentantii structurilor asociative au sustinut necesitatea modificarii unor prevederi legislative, mai ales în domeniul protectiei sociale si cofinantarea de la nivel national a institutiilor de cultura de la nivel local. Având în vedere ca opriniile exprimate nu au condus la un rezultat, în saptamâna 22-26 iulie va avea loc o noua întâlnire în urma careia sa se adopte o hotarâre care sa raspunda atât intereselor administratiilor publice locale, cât si tintei de deficit pe care o are Guvernul în acest moment.
rn
Primarii din tara pregatiti sa protesteze in fata Guvernului
rn
Robert Negoita, presedintele Asociatiei Municipiilor, a iesit de la întâlnire dupa mai putin de o ora suparat ca Guvernul nu si-a tinut promisiunea de a le înapoia fondurile care le lipsesc din buget. "De ce credeti ca ne-au chemat? Promisiunea pentru acest guvern si acest ministru de finante sunt vorbe goale, vorbe în vânt. Care e valoarea lor? Zero. Nu sunt capabili sa îsi respecte angajamentele si ne mint pe toti. La asa ceva nu pot participa. De aceea am iesit. Sa vedeti care e nivelul de bataie de joc. Sa va spun cu ce au început – la Abrud au rezolvat problema celor 19 lei si la Runcu – am aflat si eu acum ca e o comuna care se numeste Runcu – nu au probleme cu încasarile. Daca acesta e guvern serios si acesta e ministru de finante, dati-mi voie sa îmi fie jena de situatia în care suntem ca sa nu spun mai mult!", a spus Negoita.
"O sa venim cu cetatenii în fata Guvernului. Nu putem sa platim "scoala dupa scoala", nu putem sa platim bursele, o sa ajungem sa nu avem bani de curent si de apa la scoli", a mai declarat Negoita.
rn
In ceea ce priveste Primaria Zalau, directorul economic Mariana Cuibus a recunoscut ca Guvernul nu a transferat banii promisi din impozitul pe venit si din cotele defalcate. Tot Mariana Cuibus spune ca Zalaul are asigurat din acesta cauza doar 70% din bugetul necesare pentru sectiunea de functionare, ceea ce inseamna ca exista riscul aparitiei unor probleme in trimestrul patru, daca pana atunci Guvernul nu vireaza sumele promise. De cealalta parte, directorul economic a mai spus ca Primaria Zalau a semnat 27 de contracte de finantare, ceea ce reprezinta sume atrase din fonduri europene, cele mai multe, care este un lucru de apreciat pentru conducerea primariei.