Marti, 16 iulie, in cadrul programului de vara pentru copii "Bibliovacanta" de la Biblioteca Judeteana Salaj a fost abordata tema hartuirii, atat fizica (Bulling), cat si cea realizata on line (Cyberbulling). Copiii conform celor de la Biblioteca au aflat informatii legate de metodele prin care îsi pot da seama cand sunt supusi violentei, de orice fel, cum pot sa previna hartuirea si cât este de important sa anunte parintii, cadrele didactice sau prietenii apropiati atunci când se afla în aceasta situatie. La acesta activitate a participat si comisarul din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Raluca Ficut de la Biroul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, care a impartasit celor mici din experienta sa.
rn
Educarea copiilor pe acesta tema extrem de importanta a fost facuta prin joaca, astfel cei mici au aflat, ceea ce, cei mari, uita sau ignora cu desavarsire, diferenta clara dintre gluma, greseala si infractiune si varsta la care un copil raspunde pentru fapta savarsita. De asemenea, tot prin joaca, au aflat despre infractiuni, cum se pot feri de infractori, cum ii pot recunoaste si ce masuri trebuie luate pe timpul verii, cand sunt lasati singuri.
rn
Ce este cyberbullying-ul?
rn
Anumite studii efectuate in tara noastra arata ca fenomenul de cyberbullying este unul prevalent în rândul copiilor si tinerilor, 69% din copiii români declarând ca au fost martorii unei astfel de situatii. Cyberbullying-ul este un comportament agresiv intentionat care este menit sa provoace disconfort sau durere, implica un dezechilibru de putere si tarie între agresor si victima si se manifesta repetitiv, regulat prin intermediul dispozitivelor tehnologice. Spre deosebire de situatiile clasice de bullying, în care comportamentul se opreste la un moment dat, iar situatia umilitoare sau agresiva se încheie, hartuirea online pare sa fie fara sfârsit.
rn
Hartuirea este pedepsita prin lege
rn
Potrivit noului Cod penal, Art. 208, hartuirea este definita astfel: "Fapta celui care, în mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori îi supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere". Potrivit reglementarilor în vigoare, aceasta fapta este pedepsita cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda. Tot hartuire este considerata si efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, îi cauzeaza o temere unei persoane. Pedeapsa, în aceste cazuri, este închisoare de la o luna la 3 luni sau amenda.
rn
Asadar, victimele urmarite, agasate, care se tem, pot depune plângere penala împotriva hartuitorilor deoarece faptele lor sunt considerate infractiuni contra libertatii persoanei. Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate, iar in cazul copiilor de catre parinti lor sau de catre reprezentantul legal.