Duminica 14 iulie 2019, s-a incheiat cea de-a IX-a editie a "Porolissum Fest", festivalul de reconstituire istorica. Tema aleasa pentu acesta editie, care s-a desfasurat in intregime i castrul roman, a fost "Urzeala Provincia Daciei". "Urzeala" s-a intins pe doua zile, timp in care vizitatori au avut parte de atelierele interactive (prepararea pâinii antice, a vinului aromatizat, modelaj in lut, realizare de podoabe antice, etc.) din taberele militare si ale Muzeului Judetean de Istorie, confruntari ale gladiatorilor din cadrul scolilor Ludus Memnii si Ludus Tomitanus, dansurile Nimfelor Dacice de la Scolile de dans Sanctimonia Nemesis si Natae Severianae, tombole, degustari, concurs intre arcasi si parade cu torte.
rn
Desi Agerpress, prin corespondentul sau local, a lansat pe piata informatia ca la eveniment ar fi fost un numar de 3000 de vizitatori, la intrebarea din partea "Graiul Salajului" legata de numarul acestora, manager-ul Muzeului Judetean de Istorie, Corina Bejinariu, a tinut sa faca o precizare legata de capacitatea de monitorizare a numarului de vizitatori la "PorolissumFest". O precizare de care trebuie sa tinem cont, avand in vedere ca la intrare au fost distribuit bilete gratuite de catre angajati firmei patronate de Consiliul Judetean. "Pe ziua de sambata am avut undeva la 986 de bilete, iar pe ziua de duminica am avut parca 2200, dar asta nu inseamna ca vorbim de participanti efectivi, pentru ca nu putem monitoriza. Acolo sunt doi-trei oameni care distribuie biletele la intrare, nu-i pot prinde pe toti. Mai mult decat atat, unii pleaca si revin in eveniment. Nimeni nu poate sa intrebe pe fiecare in parte "ai primit bilet, nu ai primit bilet, ai mai primit bilet", nici ei nu ne spun si atunci se intampla posibilitatea ca sa aiba de doua ori un bilet. Noi la resursa noastra umana, actuala, nu putem monitoriza participarile. Eu va spun ca atatea bilete gratuite s-au dat" a declarat Corina Bejinariu. Cu privire la bugetul alocat pentru acest eveniment, manager-ul ne-a declarat ca "a fost acelasi ca anul trecut, undeva la 110 mii de lei, dar nu stiu daca l-am cheltuit pe tot" a mai declarat manager-ul Muzeului Judetean de Istorie.
rn
Asociatiile care au participat la aceeata editie au fost: Asociatia Amicii Muzeului – Zalau, Asociatia Castrum Novis – Sibiu, Asociatia Culturala Tomis– Constanta, Nimfele Daciei – Zalau, Vulturii din tara Calatei – Stana, Asociatia Virtus Antiqua – Cluj Napoca, Asociatia Milites Marisensis – Târgu Mure?, Asociatia Enciclopedia Dacica – Alba Iulia, Asociatia Cavalerul Danubian – Craiova.
rn
Sa speram ca in numarul de vizitatori care au primit biletele gratuite, nu au fost inclusi si membrii acestor asociatii, in rest evenimentul a fost si este unul deosebit ca in fiecare an, la care merita sa participati, mai ales impreuna cu familia. De asemenea, cu ocazia acestui eveniment ar fi binevenit ca autoritatile locale sa puna la dispozitie o linie de transport din Zalau la Moigrad, pentru a se evita situatiile din intersectia de la intrarea in castru, cand se risca un blocaj din cauza lipsei de spatiu la intrare si la iesire cu automobilele.