In anul 2018, falsurile de bancnote romanesti expertizate la BNR au totalizat 5 902 bucati, in crestere cu 1 137 bucati (+24 la suta fata de anul 2017). Din numarul total de bancnote false, 253 au fost capturate de politie in cursul unor actiuni specifice, inainte de a fi puse in circulatie, iar 5 649 de falsuri au fost depistate in circulatie (cu 905 bucati mai multe decat in anul 2017).
Astfel, potrivit datelor furnizate de BNR, cea mai falsificata bancnota din Romania este cea de 100 lei.
"Bancnota cu cel mai mare numar de falsuri inregistrate a fost cea de 100 lei (5 566 bucati, din care 196 bucati capturate de politie), urmata de bancnota de 50 lei, cu un numar de 298 de falsuri si bancnota de 10 lei, cu un numar de 28 de falsuri," se arata in raportul BNR. Numarul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice in circulatie a fost de 3,8 bucati, fata de 3,2 bucati in anul 2017.
Cum se pot deosebi banii falsi
Bancnotele noi au numeroase elemente de siguranta dupa care pot fi verificate. Banii falsi care au aparut pana acum pe piata sunt foarte bine realizati. Ei respecta nu doar materialul din care sunt facuti cei originali, finetea si grosimea plasticului, ci si culorile intocmai. Dar calitatea vospelei difera, iar elementele de siguranta din ferestrele transparente sunt cel mai bun indiciu. Daca aveti dubii cu privire la unele bancnote primite, verificati in primul rand elementele unicat din ferestrele transparente.
La bancnota de 10 lei, fereastra contine o paleta de pictor pe care poti vedea in lumina nu una, ci trei pensule. Una este usor de observat, celelalte doua sunt imprimate cu o vopsea aurie si sunt mai greu de observat la prima vedere. De obicei, banii falsi au o singura pensula sau trei, dar de aceeasi culoare, nu diferite ca la bancnotele adevarate. La bancnota de 50 de lei, fereastra contine capul unui vultur si numarul 50. La bancnota de 100 de lei, fereastra transparenta contine o masca vesela si numarul 100. Dar cand o privesti cu atentie, la lumina, vei observa alaturi si o masca trista, care nu exista la bancnotele false.
Ce alte indicii se pot urmari la banii falsi
Comparati cu atentie bancnotele pe care le banuieti ca sunt false cu cele emise de BNR. De cele mai multe ori, cele false nu sunt taiate perfect si pot fi cu unul sau doi milimetri mai mici. Pe de alta parte, daca razuiti cu o moneda banii falsi, vopseaua se ia usor. Daca razuiti banii adevarati, vopseaua nu se zgarie decat daca insistati foarte mult.