PSD a fost de-a lungul timpului un critic aspru al Guvernului Boc, pe care l-a acuzat de toate relele din aceasta tara, insa acum ca a ajuns la fundul sacului Guvernul a inceput sa adopte masuri de criza pe care le condamna cu ani in urma.

rn

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat, recent, ca in buget exista o "gaura" de 7 miliarde de lei, bani pe care Guvernul trebuie sa ii gaseasca pentru a acoperi deficitul. Drept urmare, atat ministrul, cat si premierul Viorica Dancila au anuntat recent o serie de masuri prin care planuiesc sa taie din cheltuieli. Ele vor fi prezentate, cel mai probabil, la rectificarea bugetara. Interesant este faptul ca PSD "imprumuta" acum cateva din ideile pe care le-a avut si Guvernul Boc, masuri de criza, desi guvernantii insista ca Romania nu este in prezent in criza.

rn

Interzis la cumularea pensiei cu salariul de la stat

rn

Una dintre masurile pe care ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, le analizeaza este ca pensionarii care lucreaza la stat sa nu mai poata cumula pensia cu salariul pe care inca il incaseaza pentru ca nu s-au retras din activitate. "Daca te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun ca nu. Mergi in privat!", afirma recent Teodorovici. Interzicerea cumularii pensiei cu salariul de la stat a fost introdusa prima data de Guvernul Boc, care a dat o ordonanta in acest sens, la finalul anului 2008. Ulterior, masura a fost declarata neconstitutionala de catre CCR. Atac la pensiile speciale O alta idee luata in considerare de Guvern pentru reducerea cheltuielilor este impozitarea progresiva a pensiilor speciale. Guvernul Boc a desfiintat pensiile speciale, dar ulterior PSD le-a reintrodus, incepand cu anul 2015. Acum, PSD nu poate sa le elimine, pentru ca ar incalca o decizie a CCR care a stabilit ca pensiile nu pot fi taiate. Solutia pe care a gasit-o este sa le supraimpoziteze, recunoscand de facto ca pensiile speciale sunt o povara pentru buget.

rn

Concedieri de bugetari

rn

Tot ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca rectificarea bugetara va fi insotita de concedieri ale bugetarilor. "Nu pentru ca nu sunt bani, ci sunt masuri de bun-simt", explica Teodorovici, recent, desi PSD critica Guvernul Boc, in criza, pentru faptul ca dadea afara bugetari, desi la acea vreme taierile de posturi erau o necesitate. Angajari la stat inghetate inca de la finalul anului trecut Guvernul a decis ca in 2019 angajarile la stat sa fie inghetate. "incepand cu 1 ianuarie 2019, pana la 31 decembrie 2019, se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice", arata o ordonanta aprobata de Executiv in decembrie. Ea prevedea de asemenea ca institutiile pot angaja oameni numai pe jumatate din posturile care se elibereaza pe parcursul anului, prin demisie, pensionare, deces, emigrare etc. Aceasta solutie a fost aplicata si de guvernul Boc, in plina criza, cand ocuparea posturilor eliberate natural a fost limitata la o angajare la patru plecari.

rn

Impozit forfetar

rn

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a lansat recent si ideea reintroducerii impozitului forfetar, respectiv o suma fixa stabilita anual de catre stat pe care sa o plateasca circa 1,1 milioane de firme. Impozitul forfetar a fost o masura aplicata timp de un an si jumatate de Guvernul Boc, intre mai 2009 si octombrie 2010, responsabila la aceasta vreme pentru falimentul a peste 150.000 de firme.

rn

Isarescu dezvaluie adevarul despre datoria Romaniei

rn

Proaspat renumit guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu vine cu o declaratie care contrazice majoritatea analistilor din Romania. Potrivit acestuia, nu exista motive de ingrijorare in legatura cu datoria, deoarece ea se afla inca la un nivel scazut, adica 35% din Produsul Intern Brut si "arata bine". Totusi, a evidentiat Isarescu la prezentarea raportului anual al BNR, avem o problema: e important de vazut ce facem cu banii imprumutati. "Asistam la accentuarea dezechilibrului extern pe fondul absorbtiei interne dincolo de potentialul economiei. Cererea excedentara de consum a continuat sa erodeze contul curent. Vedem o crestere economica robusta, in atenuare fata de maximul postcriza inregistrat in anul 2017, bazata in continuare pe consum", a spus Isarescu.