39% dintre romani se asteapta sa economiseasca mai putin anul acesta comparativ cu 2018, arata un studiu cu privire la evolutia cheltuielilor gospodariilor, initiat de Mind the Gap, companie specializata in cercetare de piata si consultanta. De asemenea, conform aceleiasi surse, in 2019, majoritatea romanilor se asteapta sa dea mai mult pe produsele alimentare (52%) si pe utilitati (53%), comparativ cu 2018.
Cu toate ca oamenii incep sa constientizeze importanta prudentei financiare, cresterea costului traiului zilnic este o bariera greu de trecut in comportamentul de economisire. "Zvonurile privind o posibila alta criza economica la nivel mondial, dar si instabilitatea cadrului legislativ si economic de la noi din tara ii fac pe romani mai preocupati de posibilitatea de a avea ceva rezerve la care sa apeleze in situatiile in care se lovesc de dificultati financiare", a declarat Andreea Vintila, Senior Partner Mind the Gap.
Astfel, 31,6% dintre romanii chestionati se asteapta sa cheltuiasca mai mult pe educatia copiilor (costuri asociate bonei, graditei, scolii, after-school-ului, cursurilor speciale si meditatiilor), dar si pe servicii care au legatura cu sanatatea – 37,7% (medicamente, tratamente, suplimente alimentare, analize si investigatii medicale), ingrijorari reflectate si de motivele pentru care oamenii decid sa economiseasca, chiar daca puterea de a face acest lucru este in scadere. "Vacantele, situatiile neprevazute, cum ar fi problemele medicale sau pierderea locului de munca, precum si proiectele care au legatura cu copiii sunt cateva dintre motivele care determina romanii sa faca economii. Astfel, o serie de instrumente financiare de creditare sunt accesate ca o plasa de siguranta, o rezerva pentru zile negre. Am intalnit situatii in care oamenii, pentru ca nu mai reusesc sa economiseasca propriii bani, folosesc produsele financiare de creditare ca o alternativa la depozite. Mai exact, fac credite de nevoi personale sau iau carduri de credit pe care nu le utilizeaza, ci le tin ca rezerve", mai declara Andreea Vintila, Senior Partner Mind the Gap. Acelasi studiu scoate la iveala principalele 10 griji care apasa pe umerii romanilor: Cresterea inflatiei / scaderea puterii de cumparare – 82%; Probleme de sanatate ale mele sau ale cuiva apropiat din familie – 79%; Coruptia clasei politice din Romania – 79%; Scaderea nivelului de trai al meu / familiei mele – 79%; Situatia sistemului public de sanatate -72%; Instabilitatea economica, fiscala, legislativa – 69%; Evolutia ratei de schimb leu – euro – 68%; Impactul unei posibile crize economice mondiale – 66%; Situatia sistemului public de educatie – 63%; Pierderea locului de munca – 56%. Studiul a fost realizat in martie 2019, la nivel national (urban si rural), pe un esantion de 1000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 70 ani, prin metoda CATI, intr-un parteneriat Mind the Gap si Mia Research.
Greu de economisit! Aproape 40% dintre romani vor economisi mai putin anul acesta, fata de anul trecut
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...