Vineri, 5 iulie 2019, la Centrul de Cultura si Arte din Zalau a avut loc o conferinta de presa, la care au participat Daniel Sauca manager-ul centrului si Darius Prodan presedintele Asociatiei "ProTeatru". Tema conferintei a fost redeschiderea "Curtii Artistilor, Teatru pentru toate vârstele", un proiect teatral despre care organizatorii spun ca este "cel mai mai mare proiect teatral organizat vreodata in judetul Salaj". Proiectul presupune amenajarea unui spatiu neconventional, in curtea unei case dintr-un cartier din orasul Zalau, si transformarea spatiului intr-un teatru de vara. Acest proiect este finantat nerambursabil de catre Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj va avea va include mai multe spectacole si ateliere.

rn

"Proiectul s-a nascut din idea faptului ca trebuie sa facem ceva incat sa le oferim o bucatica de teatru tuturor zalauanilor" a spus Darius Prodan cu ocazia acestei conferinte.

rn

"Miercurea este ziua teatrului"

rn

Asociatia Pro Teatru a proclamat miercurea zi de teatru, deoarece, in fiecare miercuri incepând cu 10 iulie si pâna in 25 septembrie se vor juca in "Curtea Artistilor" un spectacol de teatru. Aceste spectacole sunt produse de catre diverse teatre independente din tara.

rn

Spectacole gratuite pentru copii

rn

Proiectul prevede un spectacol pentru copii in fiecare luna cu intrare gratuita. Scufita Rosie(23 iulie), Anaz si Dragonul(14 august) si Micul Print(4 septembrie) sunt spectacolele pe care copii o sa le urmareasca vara aceasta. Actorii vin tocmai din Sibiu si Bucuresti, tineri si plini de energie, gata sa le ofere copiilor o experienta de neuitat, prezentându-le personaje precum Scufita Rosie, Lupul, Anaz, Dragonul sau Micul Print.

rn

Trupa de teatru pentru liceeni, ateliere de dezvoltare pentru adulti

rn

Proiectul mai prevede crearea unei trupe de teatru prin selectarea si pregatirea unor liceeni, iar in septembrie sa aiba loc un spectacol dupa piesa lui Victor Eftimiu "Insir-te Margarite, un basm altfel", o adaptare in versuri sub coordonarea actorului zalauan Adrian Taut si a actorului Darius Prodan, presedintele Asociatiei "ProTeatru".

rn

In cadrul proiectului si pe tot parcursul acestuia se vor organiza 4 ateliere de dezvoltare personala prin actorie pentru adulti in luna septembrie, acestea vor fi conduse de catre Oana Marin, o tânara actrita din Sibiu dar si profesoara la Facultatea de Litere si Arte in cadrul ULBS. Oana isi propune sa le ofere participantilor cursuri de dictie, improvizatie si joc actoricesc. Aceste ateliere sunt cu titlu gratuit iar doritorii se pot inscrie pe pagina de facebook "Pro Teatru".

rn

Zalaul va avea parte de "Monolagele Vaginului"

rn

Programul pe luna iulie se deschide cu spectacolul "Nascut in 90 " (cu Claudiu Falamas, Aneea Opris si Andrada Grosu 10 iulie, ora 20:00) va continua cu spectacolele "Nimeni nu stie ce e in inima mea" (de Florin Cosulet 17 iulie, ora 19:00) si "Ma cheama Leila" (cu Andrada Grosu 24 iulie, ora 19:00) si se va incheia "in forta" cu un spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani "Monoloagele Vaginului (cu Serenela Muresan, Cristina Ragos si Codruta Vasiu 31 iulie, ora 19:00).

rn

Tot in cadrul proiectului se va lansa "Colectia Artistilor" o colectie de tricouri si accesorii pe care Asociatia Pro Teatru o
scoate spre vânzare pentru a obtine fondurile necesare realizarii proiectului. Astfel se va putea achizitiona "Tricoul Artistului", "Sacul Artistului", "Cana Artistului" si insigna de "Artist", colectia fiind realizata si creata de o tânara designer Ada Muresan tot din Zalau.

rn

"Zalaul nu a avut niciodata teatru"

rn

La finalul conferintei de presa Daniel Sauca a reamintit un "amanunt istoric" ca Zalaul nu a avut niciodata teatru, nici opera, nici filarmonica, a fost doar gazda unor evenimente teatrale si "acesta este tristul adevar" a spus Sauca si crede ca pana la urma se va crea o astfel de institutie publica si e posibil sa se creeze parghi administrative pentru avea un teatru la Zalau.