Oficial. Ministerul Agriculturii a publicat pe pagina sa oficiala un proiect de hotarâre de Guvern privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol".
Acest ajutor va fi de 20 de lei pe familia de albine si va fi platit de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Pentru obtinerea ajutorului de minimis, crescatorii de albine care indeplinesc criteriile de eligibilitate intocmesc cereri si le depun la Directia pentru Agricultura Judeteana Salaj impreuna cu mai multe documente.
Potrivit proiectului de act normativ de aceasta schema de ajutor beneficiaza: a) apicultorii, persoane fizice; b) apicultorii, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare; c) apicultorilor, persoane juridice, precum si orice forme asociative cu sau fara personalitate juridica constituite conform legii.
Pentru a fi eligibile la acordarea ajutorului de minimis,, intreprinderile trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate: a) sa aiba familiile de albine inscrise in baza de date nationala apicola la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, gestionat de Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G.K. Constantinescu", potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr.251/2017; b) sa aiba familiile de albine inregistrate/autorizate la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis se acorda beneficiarilor pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol", astfel incât sa se asigure continuarea ciclului de productie, in cuantum de 20 lei/familia de albine. Valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 20.000 euro pe durata a 3 exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente.
Acte necesare
Pentru obtinerea ajutorului de minimis, beneficiarii din Salaj care indeplinesc criteriile de eligibilitate, depun cereri la Directia pentru Agricultura Judeteana Salaj, insotite de urmatoarele documente: a) copie a BI/CI al/a solicitantului persoana fizica sau, dupa caz, imputernicire/procura notariala si o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal; b) copie a certificatului de inregistrare la registrul comertului/Registrul national al asociatiilor si fundatiilor sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea, in cazul persoanelor juridice, precum si copie a BI/CI al/a imputernicitului persoana fizica; c) dovada cont activ banca/trezorerie; d) copia documentului de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara, eliberat de catre directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia isi desfasoara permanent activitatea stupina; Documentele sunt prezentate in original si copie, in vederea certificarii de reprezentantul directiei pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti prin inscrierea pe copie a sintagmei "conform cu originalul".
In situatia in care solicitantul detine in exploatatie mai multe stupine care sunt situate pe raza mai multor unitati administrativ-teritoriale din judete diferite, acesta poate depune cereri de sprijin financiar la fiecare dintre directiile pentru agricultura judetene in cauza.
Termenul final de depunere a cererilor si documentelor insotitoare este 31 august 2019.
Vesti bune pentru apicultori! Vin banii pentru ajutorul de minimis
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...