Vizita pe care am facut-o zilele trecute in Comuna Hereclean ne-a dovedit faptului ca daca esti un primar harnic si vrei cu adevarat sa dezvolti comunitatea pe care o reprezinti se poate, chiar intr-un ritm alert. Hereclean este in top trei cele mai bogate comune salajene. Primarul Dobrai Francisc a reusit sa atraga fonduri atat de la Uniunea Europeana, cat si de la Guvern, iar banii proprii ai comunitatii dau si ei rezultate frumoase. Dobrai Francisc a preluat Primaria Hereclean in anul 2008 si se afla la al treilea mandat de primar. In acest moment Primaria Hereclean deruleaza mai multe proiecte atat pe fonduri europene, cat si cu bani de la guvern.
rn
Birocratia excesiva incetineste dezvoltarea comunitatilor
rn
"Doresc tuturor cetatenilor sanatate, pace, sa aiba intelegere unul cu celalalt si sa aiba rabdare pentru ca aceste proiecte sunt proiecte mari. Noi depunem tot efortul sa pornim in cel mai scurt timp atat proiectul cu asfaltarile, cat si celelalte proiecte de extindere retea de apa, extindere retea de curent. Dar din pacate, birocratia ne pune piedici, suntem obligati sa obtinem o sumedenie de avize, lucru care duce la incetinirea implementarii proiectelor.", ne-a declarat primarul Dobrai Francisc.
rn
Primaroa Hereclean pune la punct infrastructura rutiera cu fonduri europene
rn
Un proiect care se afla intr-o faza avansata este "Modernizare drumuri in comuna Hereclean" cu finantare de la Uniunea Europeana cu o valoare de 8 milioane lei, circa 1,75 milioane euro. Contractul de finantare a fost semnat, iar proiectul se afla in procedura de achizitie. Prin acest proiect se vor asfalta peste 40 de strazi si ulite, in total circa 11 kilometri. Dupa finalizarea acestui proiect, comuna Hereclean va fi asfaltata in procent de 95%.
Tot pe fonduri europene, primaria a reusit sa achizitioneze un utilaj multifunctional cu toate accesoriile. Valoarea utilajului este de 90.000 euro.
rn
Scoala moderna si gradinita noua cu bani de la Guvern
rn
Un proiect finantat prin PNDL 2 care este aproape de finalizare este "Modernizare, reabilitare si dotare Scoala cu clasele I-VIII din satul Diosod si imprejmuire curte", cu o valaore de 1,3 milioane lei. Proiectul se afla in faza de executie si este realizat in proportie de 80%. Prin acest proiect scoala va fi reabilitata complet, de la acoperis, reabilitare termica cu polisteren pe exterior, zugravit clase interioare, modernizate baile, mobilier nou, amenajare curte interioara si construire gard de imprejmuire.
"Speram sa finalizam lucrarile pana la inceperea anului scolar in septembrie. Se lucreaza permanent, lucrarea decurge conform planului si speram sa finalizam cat mai curand. In acest moment lucrarea este realizata in proportie de 80%. La final scoala va arata ca si noua, va fi reabilitata complet, utilata cu mobilier nou, curtea va fi aranjata.", ne-a declarat primarul Dobrai Francisc.
rn
Tot un proiect important pe parte de invatamant este si construirea unei gradinite noi in satul Guruslau. Proiectul "Construire gradinita cu patru sali de grupa in localitatea Guruslau", este finantat prin PNDL 2 si are o valoare de 1,4 milioane lei. Proiectul se afla in procedura de achizitie publica.
rn
Canalizare si gaz natural – proiecte cu o valoare de 8,5 milioane euro
rn
Primarul Dobrai Francisc a depus luna trecuta la Comisia Nationala de Statistica si Prognoza din cadrul Ministerului Dezvaltarii trei proiecte majore pentru comuna Hereclean.
Primul proiect este "Infiintare retea de distributie gaze naturale in comuna Hereclean", cu o valoare de 11,2 milioane lei, circa 2,5 milioane euro. Proiectul se afla in analiza la CNSP, au fost obtinute toate avizele necesare pentru implementare si a fost elaborat Studiul de Fezabilitate. Proiectul este finantat prin Fondul de Dezvoltare si Investitii.
Al doilea proiect important depus tot la Ministerul Dezvoltarii este "Infiintare retea de canalizare si statie de epurarepentru localitatile Guruslau si Diosod", cu o valoare de 25 milioane lei, circa 6 milioane euro. Proiectul va fi finantat prin Fondul de Dezvoltare si Investitii, se afla in analiza la CNSP si a fost elaborat Studiul de Fezabilitate.
Localitatile Panic, Hereclean si Badon sunt cuprinse in programul POIM derualt de ADI Somes-Tisa cu aductiunea de apa de la Gilau.
Al treilea proiect major depus la Ministerul Dezvoltarii si finantat prin Fondul de Dezvoltare si Investitii este "Reabilitare si modernizare drum comunal DC 7- Guruslau – Diosod – Bocsita" pe o lungime de 4 kilometri. Valoarea proiectului este de 2,9 milioane lei, a fost elaborat studiul DALI si se afla in analiza la CNSP.
rn
Comuna Hereclean se dezvolta pe partea de urbanism
rn
Din bugetul local, Primaria Hereclean finanteaza lucrari pentru extinderea retelei de curent si apa – 10 proiecte de extindere retea electrica si 5 proiecte de extindere retea apa. Hereclean a devenit de cativa ani o alternativa atat pentru zalauanii care vor sa se mute de la bloc la casa, cat si o oportunitate pentru oamenii de afaceri care aleg fie sa-si mute afacerile, fie sa dezvolte altele noi. Asa se face ca in Hereclean se construieste mult, iar primaria vine in sprijinul fiecarui cetatean si extinde retelele de apa si de curent cu bani din bugetul local.
"Comuna se afla intr-un trend de dezvoltare urbana accelerata cauzata de extinderea sufrafetelor de intravilan din localitati pentru consturirea de noi case, hael industriale si sedii de societati comerciale.", spune primarul Dobrai Francisc.
rn
Un alt proiect multianual finantat din bugetul local este construirea de capele noi in fiecare localitate. In colaborare cu toate cultele religioase, Primaria Hereclean a cosntruit o capela in satul Panic. In curs de realizare se afla capelele din localitatile Diosod si Guruslau. Anul viitor urmeaza sa fie construite capele si in satele Badon si Hereclean.