Amenzile pentru organizarea de petreceri si tulburarea linistii in apropierea locuintelor vor creste de cateva ori, in timp ce repetarea actelor de deranjare a linistii locatarilor, prin zgomote, larma, muzica sau petreceri, va fi sanctionata inclusiv cu munca in folosul comunitatii, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri, 3 iulie 2019, de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional al Parlamentului.
Proiectul aduce modificari si organizarii si functionarii Politiei Romane, refuzul unui cetatean de a furniza date pentru stabilirea identitatii sale sau de a se prezenta la sediul politiei urmand sa atraga o amenda mai mare.
In ce priveste tulburarea ordinii publice, autorii arata ca reactia primita de cele mai multe ori de politisti, din partea populatiei martore a unor evenimente antisociale, este ca activitatea politistului este ineficienta, fara rezultat, raportat la valoarea amenzii aplicate. Astfel de reactii se refera la – redarea de muzica la intesitate mare in imobile cu destinatia de locuinte si organizarea de petreceri in apropierea acestora. De regula, la aparitia politistilor chemati prin apel la 112, astfel de activilati inceteaza, dar sunt reluate ulterior, ori este refuzat accesul in spatiul locuit, pentru identificarea si sanctionarea faptuitorilor.
In prezent, legislatia prevede amenda de la 200 lei la 1.000 lei tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma, precum si amenda de la 500 lei la 1.500 lei pentru tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00, respectiv pentru organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate mare in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte.
Pentru muzica la maxim, amenzi mai mari, de la 2.000 la 3.000 lei.
Proiectul votat de Parlament stabileste, in primul rand, ca organizarea de petreceri sau muzica difuzata la intensitate mare sa fie amendata cu sume mai mari, respectiv de la 2.000 la 3.000 lei. In al doilea rand, desi amenda va fi in continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, autorii considera ca "este necesar sa existe un mecanism care sa descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale".
Pentru astfel de situatii, sanctiunea contraventionala va fi mai drastica, iar amenda va creste daca se constata repetarea faptei intr-un interval de 24 de ore.
Totodata, cand aplicarea amenzii nu este suficienta pentru a determina incetarea actiunilor ilegale, politistul va putea inainta instantei procesul verbal de constatare a contraventiei, pentru care legea va prevedea sanctiunea, alternativa la amenda, de prestare de munca in folosul comunitatii.
Conform proiectului, repeterea actelor de tulburare a linistii locatarilor din imobilele cu destinatia de locuinte intr-un interval de 24 de ore va fi sanctionata astfel: – cu amenda de 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 ore de activitati in folosul comunitatii pentru tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma; cu amenda de 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 ore de activitati in folosul comunitatii pentru tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora; – cu amenda de 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 ore de activitati in folosul comunitatii pentru organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban.
Proiectul de lege elimina insa sanctionarea contraventionala a persoanei care nu prezinta un act de identitate la solicitarea politistului.
Totodata, din randul contraventiilor este eliminata lezarea "demnitatii si onoarei" institutiilor prin diverse acte si gesturi savarsite in public, asa cum prevede acum legea.