PNL si USR au depus, luni 1 iunie 2019, la Parlament, proiectul de revizuire a Constitutiei, care transpune rezultele referendumului din 26 mai, precum si initiativa „Fara penali” in functii publice. Proiectul a fost sustinut de catre 115 parlamentari de la cele doua formatiuni aflate in Opozitie. Proiectul are in vedere interzicerea dreptului de a fi alesi in „organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al României” cetatenii „condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savârsite cu intentie, pâna la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.
rn
Modificarile vizeaza si functia de eurodeputat: "Nu pot fi alesi in Parlamentul European cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savârsite cu intentie, pâna la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii".
in categoria legilor organice este interzisa "acordarea amnistiei si a gratierii colective pentru fapte de coruptie”. De asemenea, parlamentarii si Guvernul nu vor putea avea initiative legislative pentru amnistia ?i gratierea colectiva cu privire la faptele de coruptie".
rn
Interesant ca si noul presedinte al PSD-ului, Viorica Dancila, a anuntat, tot luni, dupa sedinta Coalitiei, ca PSD-ALDE va depune un proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, in sensul punerii in aplicare a rezultatului referendumului pe justitie. Dancila a spus ca proiectul de revizuire a Constitutiei vizeaza nu doar cele doua intrebari de la referendumul pe justitiei convocat de presedinte, insa liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a contrazis-o, afirmând ca proiectul va viza doar intrebarile de la referendum.