UE a nutat, joi 27 iunie, ca prelungeste sanctiunile economice impotriva Rusiei cu inca 6 luni. Sunt aproape 5 ani de cand Uniunea Europeana a introdus o serie de sanctiuni impotriva Rusiei, de cand a ocupat Crimeea. Desi aceste sanctiuni europee au ca scop declarat punerea in aplicare completa a acordurilor din Minsk acestea nu si-au atins scopul. Ba mai mult, aceste sanctiuni nu au avut efectul dorit asurpra exporturilor de produse ruse care au ramas tendential stabile. Inainte de sanctiuni, tarile UE constituiau 45 % din schimbul comercial cu Rusia, insa dupa 2014 datorita acestor sanctiuni dorite mai mult de catre USA, de cate de catre Europa, deoarce multe tari europene sunt afectate de aceste sanctiuni, se observa o apropiere intre Moscova si Beijing. Astfel ca in razboiul comercial dintre USA si Rusia acolo unde ar fi putut profita Europa isi face loc China. In plus, sanctiunile nu au redus independenta energetica a UE fata de gazul rusesc, iar asta am simitit-o pe buzunarul nostru de fiecare data cand compania care a aduce gaz rusesc in Romania le-a scumpit, ultima scumpire din februarie fiind de 25%. Conform Institutului Italian de Politica Internationala, replica rusilor la sanctiunile "europee" a costat Europa in fiecare an cu 80 de miliarde de euro, iar despre schimburile cu marfuri dintre Romania si Rusia, Igor Iniuskin, ministru consilier la Ambasada Rusa in Romania, preluat de Ziarul Financiar, spunea anul trecut ca "au inregistrat o scadere destul de mare in 2015 ?i 2016, dar in 2017 au crescut, iar avansul in prima jumatate a lui 2018 a fost de aproape 28%, lucru care arata un interes reciproc." Practic exista un interes reciproc, dar din cauza acestor sanctiuni europee, care mai mult am zice ca sunt americane, Romania pierdem foarte multi bani pe o piata de desfacere imensa, in timp ce Germania deja a incalcat sanctiunile internationale impotriva Rusiei prin vanzarea de motoare cu turbina pentru generatoare de energie electrica pe care Moscova culmea ironiei le-a cumparat pentru regiunea Crimeei.
Sanctiunile UE impotriva Rusiei cui folosesc?
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...