Judetele Tulcea, Botosani, Salaj, Calarasi si Caras Severin sunt fruntase in clasamentul mortalitatii infantile in Romania, cu cea mai mare rata de decese la mia de bebelusi nascuti vii, arata un raport al Organizatiei Salvati Copiii, realizat pe baza datelor Institutului National de Statistica, citat de hotnews.ro
Datele provizorii procesate de Institutul National de Statistica pentru anul 2018 arata ca:
Cele mai mari rate ale mortalitatii infantile (la mia de copii nascuti vii) s-au inregistrat in judetele:
Tulcea – 15,5 la mie; Botosani – 12,9 la mie; Salaj – 11,5 la mie; Calarasi 11,2 la mie; Caras-Severin – 10 la mie.
La polul opus, cele mai mici rate ale mortalitatii infantile s-au inregistrat in judetele:
Dambovita – 2,9 la mie; Municipiul Bucuresti – 3,6 la mie; Ilfov – 4,1 la mie; Giurgiu, Arad, Timis – 4,5 la mie.
Rata mortalitatii infantile a scazut insa in Romania, in ceea ce priveste media pe tara, de la 10 la mia de copii nascuti vii, in 2012, la 6,5 la mie, conform datelor provizorii ale INS pentru anul 2018.
Datele INS arata ca s-a mentinut clivajul urban/rural.
Astfel, rata medie a mortalitatii in randul copiilor sub un an este de 5,3 in urban in 2018, fata de 7,4 la mia de copii nascuti vii, cat era in 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9 in 2018, fata de 12,9 cat era in 2012.
Dotarea precara a maternitatilor cu aparatura medicala performanta este criteriul care desparte viata de moarte. in ultimii opt ani, Salvati Copiii Romania a investit aproximativ 5 milioane de euro in dotarea a 96 de maternitati si sectii de nou-nascuti din toate judetele tarii, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 72.000 de copii.
{ara noastra se confrunta cu o incapacitate grava de a raspunde nevoilor de ingrijire neonatala: desi necesarul ar fi de 600 de locuri in terapia intensiva neonatala (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentand asadar 50% din capacitatea de a ingriji nou-nascutii prematuri.
Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania – 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.
Ultimul proiect national de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala dateaza de mai bine de zece ani, din 2007, vreme in care unele aparate sunt deja defecte si nu mai pot fi folosite.
Viata prematurilor depinde de investitia in maternitati: 3,5% din impozitul pe venit, arata Organizatia Salvati Copiii.
Salajul este printre judetele ‘fruntase’ cu cea mai mare rata de decese la mia de bebelusi nascuti vii, cu 11, 5 la mie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...