Din luna iunie 2019 magistratii sunt obligati sa incheie asigurari de raspundere civila profesionala. Obligatia a aparut dupa modificarea legilor justitiei facute de guvernul PSD. Acum Statul poate sa-si recupereze sumele platite drept daune pentru greselile profesionale ale acestora, fiecare judecator si procuror fiind obligat sa achite costurile acestor asigurarii profesionale. O veste buna pentru cei care au cazut victime ale erorilor judecatorilor si procurorilor, acestia putand sa-si recupereze tot prin instanta, în proces cu Statul, prejudiciul creat. Insa, raspunderea material a magistratilor este atrasa dupa parcurgerea mai multor etape. Prima este achitarea, de la buget, a sumelor obtinute despagubiri de victima unei erori judiciare. Apoi, Ministerul Finantelor este obligat sa ceara Inspectiei Judiciare sa verifice daca eroarea a fost din vina magistratilor implicati în cazul respectiv. Raportul este consultativ, însa abia dupa ce îl obtine, Finantele deschid un nou proces, de data aceasta împotriva judec?torului sau procurorului implicat. Asigurarea de malpraxis pentru magistrati poate fi incheiata individual, sau instanta ori parchetul unde lucreaza acesta, în numele sau. Potrivit Finantelor Publice, cuantumul total al despagubirilor platite în urma condamnarilor României la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pe perioada 2012-2018 a fost de 115.268.917,48 lei.
Magistratii obligati sa incheie asigurari de malpraxis
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...