Consiliul Local al Municipiului Zalau a aprobat, în sedinta extraordinara de joi, 13 iunie, depunerea cererii si instrumentarii dosarului tehnic de catre Municipiul Zalau în vederea accesarii Schemei de ajutor de stat "Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor". Prin PNDR 2014–2020, s-a avut în vedere îmbunatatirea echilibrului dintre dezvoltarea economica si utilizarea durabila a resurselor naturale. Introducerea în cadrul PNDR 2014-2020 a Masurii 15 "Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor", Submasura 15.1 "Plati pentru angajamente de silvomediu", a avut ca scop reducerea numarului de interventii silvotehnice în padure si promovarea tehnologiilor de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului (silvicultura cu impact redus), prin promovarea de angajamente voluntare care depasesc cerintele obligatorii relevante prevazute în cadrul legislatiei nationale în domeniul gestionarii padurilor.

rn

Sprijinul acordat în cadrul acestei scheme este de tip compensatoriu si este acordat anual, ca suma fixa pe unitatea de suprafata (hectar) si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de detinatorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioada de 5 ani. In cadrul schemei sunt compensate doua tipuri de angajamente, iar UAT Zalau se încadreza în cerintele specifice din Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniste.
Pachetul 1 urmareste în principal asigurarea conditiilor optime de cuibarit, adapost si hranire pentru dezvoltarea faunei specifice ecosistemelor forestiere. Totodata, prin mentinerea unei consistente crescute a arboretelor, capacitatea padurii de a contribui la reducerea concentratiei de gaze cu efect de sera din atmosfera prin sechestrarea carbonului si adaptare la efectele schimbarilor climatice, precum si la cresterea retentiei scurgerilor de suprafata (în cazul viiturilor) va fi îmbunatatita.
In cadrul zonelor de liniste pentru perioada de angajament, vor fi permise doar lucrari de împadurire, ajutorarea regenerarilor naturale, întretinere a culturilor si a semintisurilor pâna la realizarea starii de masiv, descoplesiri, degajari, depresaje si curatiri, precum si lucrari de reconstructie ecologica care se continua din perioada premergatoare angajamentului.

rn

"Acest proiect de hotarâre este motivul principal pentru care am convocat aceasta sedinta, Primaria Municipiului Zalau având o suprafta de 1598 ha de teren împadurit pentru care poate solicita aceasta schema de ajutor si astfel, putem aduce la bugetul local pe parcursul unei perioade de 5 ani, cate 50.000 euro/an.", a declarat primarul Zalaului, Ionel Ciunt.