Primaria Zalau a atras sume record de 80 milioane euro de la Uniunea Europeana
rn
Primaria Municipiului Zalau are incepand cu 2016 o conducere noua, iar echipa condusa de primarul Ionel Ciunt, au reusit sa atraga fonduri europene record. Mai mult, prin politicile economice aprobate de echipa lui Ionel Ciunt si la care se adauga proiectele cu fonduri europene de aproximativ 80 milioane euro, au dus Municipiul Zalau pe locurile fruntase in topul celor mai atractive orase din punct de vedere economic, clasament realizat de prestigioasa revista Forbes.
Sa ne amintim faptul ca Primaria Municipiului Zalau a si fost premiata pentru ca a reusit sa depuna in decursul unui an 26 de proiecte, in valoare de 282 milioane lei, proiecte cu finantare europeana. In cadrul Galei Regio 2018, municipiul Zalau a obtinut doua premii: Premiul II la Sectiunea cele mai multe contracte de finantare semnate si un premiu la Sectiunea Mobilitate Urbana – Municipii Resedinta de Judet, concurând alaturi de 42 de orase si municipii – resedinta de judet din regiunea de Nord – Vest a tarii.
Primarul Ionel Ciunt spune ca astazi, daca cei de la ADR Nord-Vest ar face o reactualizarea a proiectelor pe fonduri europene depuse de municipii, Zalaul este pe primul loc, peste municipiul Oradea.
rn
"De la preluarea mandatului de primar, principalul meu obiectiv a fost atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea orasului. Am inteles ca bugetul municipiului nostru nu este un buget foarte consistent si ca singura sursa pentru cresterea calitatii vietii in municipiu sunt fondurile europene. Impreuna cu echipa care lucreaza pe aceasta directie a absorbtiei fondurilor europene, ne-am mobilizat cat am putut de bine si rezultatele se vad o parte, o parte se vor vedea pe viitor. Am reusit sa obtinem o suma record din absorbtia fondurilor europene, ceea ce va duce fara indoiala la cresterea calitatii vietii din municipiul nostru. Am incercat ca proiectele pe care le depunem pe fonduri europene sa se plieze pe urgentele, si pe nevoile care exista in municipiu. In acest fel am depus proiecte importante pe infrastructura rutiera, infrastructura scolara, pentru cresterea eficientei energetice la 30 de blocuri, cu 1062 de familii care beneficiaza de aceasta masura. Prin modernizarea infrastructurii scolare, beneficiaza de conditii mai bune toti elevii din municipiu. Toate aceste investitii si contributia naostra la fiecare din proiectele respective le facem fara a creste taxele si impozitele locale. Taxele si impozitele in ultimii trei ani au ramas la fel, la nivelul celor din anul 2016. Cred ca ceea ce s-a facut in municipiu pana astazi si proiectele pe care le avem in executie si in evaluare in diferite etape, a facut ca Municipiul Zalau sa creasca cu peste 20 de locuri in clasamentul pe care revista Forbes il face anual pe municipiile din tara. Vom continua in acest ritm. De altfel, daca ma refer la fonduri europene, anul trecut in septembrie ADR Nord – Vest ne-a premiat cu o diploma din care rezulta clar ca Municipiul Zalau este pe locul II intr-o conmpetitie privind absorbtia fondurilor europene. Pe locul doi eram atunci, dupa Oradea, dar contractele pe care le-am semnat cred ca astazi daca s-ar face un clasament am fi pe locul intai.", ne-a declarat primarul Zalaului, Ionel Ciunt.
rn
Primaria Zalau deruleaza acum proiecte de peste 11 milioane de euro din fonduri europene
rn
1. Reabilitare strada 22 Decembrie tronson 1
2. Centru de zi pentru copii in fostul PT 17
3. Construire cresa noua in cartierul Meses
4. Reabilitarea si modernizarea a patru licee din Zalau: Liceul de Muzica Ioan Sima, Liceul Sportiv Avram iancu, Liceul Reformat Wesselenyi si Liceul Ortodox Sfantul Nicolae
5. Reabilitarea blocului social Astralis
6. Reabilitarea cladire Albastra de pe str. Unirii
7. Crestere eficientei energetice a 30 de blocuri, beneficiar 1062 familii
8. Modernizare drum forestier pe o lungime de 13 kilometri
Proiectele care se afla in derulare insumeaza 53.147.881 lei, adica peste 11,3 milioane euro.
rn
Primaria Zalau are proiecte in licitatie si evaluare de peste 68 milioane euro
rn
1. Achizitie 20 autobuze electrice, statii de incarcare, modernizare statii de autobuz cu afisaj electronic, sistem e-ticheting
2. Reabilitare strada 22 Decembrie tronson 2 – licitatie finalizata
3. Trotuare si piste de bicilete pe Bulevardul Mihai Viteazul
4. Reabilitare strada Gheorghe Doja – licitatie finalziata
5. Reabilitare strada Simion Barnutiu
6. Reabilitare strada Corneliu Coposu – Avram Iancu
7. Modernizare 10 locatii spatii verzi (zone degradate)
8. Modernizare, reabilitare Gradinita nr. 5
9. Modernizare si extindere iluminat public
10. Servicii de instruire/formare – performanta in administratie publica; informatizare administratie publica
11. Arhiva electronica la Primaria Zalau
12. Calitate si integrare pentru administratia publica
Proiectele nr. 10, 11 si 12 au ca si scop final cresterea calitatii serviciilor oferite de Primaria Zalau cetatenilor.
rn
Noi proiecte cu fonduri europene pentru Zalau
rn
Vineri, 7 iunie, a avut loc intâlnirea lunara de lucru a reprezentantilor Agentiei Regionale de Dezvoltare – Nord Vest cu echipa Primariei municipiului Zalau, formata din factori de raspundere din cadrul mai multor departamente si condusa de viceprimarul, Teodor Balajel.
Pe lânga discutiile avute pe marginea fiecarui proiect si analiza stadiului implementarii acestora, aceasta intrevedere a avut un caracter instructiv vizând aspecte cu privire la viitoarea alocare financiara 2021 – 2027, in domeniul mobilitatii si regenerarii urbane, eficientei energetice si adaptare la schimbarile climatice. S-au pus in discutie idei de proiecte cum ar fi o noua cale de acces spre localitatea Criseni (din str. T. Vladimirescu), conexiune cu soseaua de centura (din str. Fagetului – cartier Dealul Morii – str. Industriei), crearea unei legaturi rutiere intre cartierele Meses si Sarmas sau largirea la doua benzi pe sens a Bulevardului M. Viteazu (de la intersectia cu str. Lupului pâna la limita UAT Zalau spre Hereclean). Totodata se are in vedere extinderea traseelor transportului public in zona periurbana/ metropolitana, modernizarea alternativei rutiere de vest (str. M. Gorki – str. N. Titulescu – str. G. Cosbuc – str. Decebal) si infrastructura velo si pietonala pe cursuri de apa (V. Zalaului, V. Sarmas, V. Meses)
Primaria municipiului Zalau, având calitatea de beneficiar de finantare europeana nerambursabila isi propune ca din aceste demersuri sa imbunatateasca aspectul si infrastructura orasului pentru decongestionarea traficului.
rn
La finalul sedintei de lucru, directorul ADR – NV, Marcel Bolos, a felicitat echipa care implementeaza proiectele cu finantare europeana nerambursabila, pentru modul in care si-a desfasurat activitatea pâna in prezent.