Premierul Viorica Dancila le-a transmis liderilor PSD, în sedinta Biroului Permanent de miercuri, ca a discutat la Bruxelles cu liderii europeni Jean-Claude Juncker si Frans Timmermans despre împartirea portofoliilor în viitoarea Comisiei Europeana. Fiecare Guvern al statelor UE desemneaza un comisar european, însa importanta portofoliilor e decisa prin lobby politic si negocieri între principalele forte din Parlamentul European: PPE (dreapta), PES (socialisti) si ALDE – En Marche, grupul politic creat de presedintele Frantei, Emmanuel Macron, din care va face parte si Alianta USR-PLUS.
In acest moment, România detine Dezvoltarea Regionala, prin comisarul Corina Cretu, care nu va fi sustinuta însa pentru un nou mandat, dupa ce a trecut de la PSD la ProRomânia. Dezvoltarea Regionala e unul dintre portofoliile extrem de râvnite la Bruxelles, datorita bugetului imens: aproximativ 352 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Guvernul Dancila revendica portofoliul Transporturilor, unde premierul intentioneaza sa-l propuna pe ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, sustin surse din PSD. A doua optiune pentru Guvernul Dancila e portofoliul pentru Extindere si politica de vecinatate, detinut în acest moment de austriacul Johannes Hahn, comisar aflat la al doilea mandat. Varianta Vioricai Dancila pentru acest portofoliu e fostul lider PSD Mircea Geoana, cu care a discutat saptamâna trecuta, la Guvern, scrie Adevarul. Pe locul trei în odinea preferintelor ar fi Agenda Digitala, post detinut în acest moment de reprezentantul Bulgariei. Varianta României pentru acest portofoliu ar fi Victor Negrescu, fost ministru pentru Afaceri Europene, schimbat din Guvern la insistentele lui Liviu Dragnea chiar înainte ca România sa preia presedintia rotativa a Consiliului UE. Daca nu va obtine functia de comisar, Victor Negrescu va ajunge eurodeputat, însa trebuie sa astepte iesirea Marii Britanii din UE, când României îi va reveni un loc în plus în Parlamentul European.
rn
Oficiali din Ministerul de Externe au explicat pentru Adevarul ca va fi greu pentru România sa obtina un portofoliu cu greutate, în conditiile în care relatiile dintre Viorica Dancila si Frans Timmermans nu sunt cele mai calde. Timmermans, actualul prim-vicepresdinte al Comisiei Europene, este cel mai influent socialist la Bruxelles, dar si unul dintre criticii vehementi ai asaltului dat de PSD la Justitie. La ultima întâlnire, Viorica Dancila i-a promis lui Frans Timmermans, candidatul socialistilor pentru sefia Comisiei Europene, ca Executivul va sustine statul de drept la Bucuresti. România ar avea o sansa în plus sa obtina un portofoliu relevant daca propunerea Guvernului va fi sustinuta si de presedintele Klaus Iohannis în Consiliul European, deci ar fi nevoie de un dialog prealabil între presedinte si premier.
rn
Functia de comisar european e incompatibila cu functia de eruoparlamentar, asadar Corina Cretu, aleasa eurodeputat pe listele ProRomânia, va renunta la postul de comisar pentru Dezvoltare Regionala, în conditiile în care este exclus ca Guvernul PSD sa o sustina pentru un nou mandat. Potrivit legii, România are dreptul sa trimita la Bruxelles un nou comisar european, cu mandat limitat, pâna în toamna, când se va instala noua Comisie Europeana. Insa Viorica Dancila refuza sa trimita un comisar interimar, sustin surse din conducerea PSD. Probabil, portofoliul României va fi dus la bun-sfârsit de Gunther Oettinger, comisarul european responabil de buget si resurse umane. De asemenea, Olanda, Estonia si Letonia se afla în situatia României, cu comisari care au fost alesi în urma cu doua saptamâni si europarlamentari, însa cele trei state vor trimite interimari la Bruxelles pâna în toamna. La polul opus e Mariya Gabriel, comisarul Bulgariei, care a preferat sa renunte la mandatul de eurodeputat pentru a încheia rolul de comisar european pentru Agenda Digitala. Totusi, Mariya Gabriel a primit asigurari de la Guvern ca va obtine un nou portofoliu în viitoarea Comisie Europeana.