Cea mai importanta provocare careia trebuie sa-i facem fata este deficitul extern, cu atat mai mult cu cat suntem singulari în Europa din acest punct de vedere, a spus miercuri guvernatorul BNR cu ocazia prezentarii Raportului privind stabilitatea.
"In ultimii 3 ani am stricat ceea ce facusem bun în anii anteriori din punct de vederea deficitului extern. Raportul de astazi încearca sa sugereze echilibrarea sustenabila a situatiei externe, prin doua componente esentiale. Prima, de natura fiscala care sa ne ajute sa atingem MTO-ul. A doua directie e accelerarea reformelor structurale. Acesta este fundamentul pe care se poate aseza o crestere economica sustenabila. Sustinem o crestere care sa nu se bazeze pe importuri, care nu face decat sa genereze locuri de munca în strainatate", a mai spus Isarescu.
rn
Principalul risc sistemic este cel legat de deteriorarea echilibrelor macroeconomice. Ritmul mediu anual de crestere a fost de 4,6% în ultimii cinci ani în timp ce în UE a fost de circa 2%. Aceasta crestere a economiei romanesti a fost însa asociata cu deteriorarea acestor echilibre, în dauna investitiilor. Performanta cresterii economice a fost corelata cu o dinamica ridicata a importurilor. Permanent, cresterea importurilor a fost peste cea a exporturilor care, e drept, au crescut si ele. Acest risc a mai fost mentionat si în alte documente ale bancii centrale. Nu trebuie sa stimulam prea mult cererea ci sa tinem cont decat poate duce economia.
rn
OUG 114, care a fost adoptata fara consultarea BNR, fara consultari cu industria sau cu BCE a reprezentat un risc sever la adresa stabilitatii financiare. In cadrul CNSM am avut un mandat în trei puncte: eliminarea legaturii dintre taxa si robor, eliminat nivelul taxei si reducerea bazei de impozitare. Toate aceste obiective au fost îndeplinite, dar noua Ordonanta este tot o solutie de avarie.
Potrivit Raportului BNR, cele cinci riscuri la adresa stabilitatii sunt: tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, riscul privind cadrul legislativ incert si impredictibil în domeniul financiar, deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente, structura si costul finantarii deficitului de cont curent si a celui bugetar si riscul de nerambursare a creditelor contractate de firme si de populatie.