Veste proasta! Dupa masurile luate la nivel judetean ca urmare a aparitiei Pestei Porcine Africane in trei gospodarii salajene – in Bobota si Doh – 2 cazuri, pe cand lucrurile pareau sub control, in Salaj a reaparut periculoasa maladie la porci domestici. 

rn

In cazul focarului de pesta porcina africana (PPA) la porc domestic confirmat în februarie într-o exploatatie din localitatea Doh,comuna Maeriste, începând cu data de 2 aprilie s-au demarat actiunile de examinare clinica si de laborator a tuturor porcilor prezenti în exploatatiile aflate în zona de protectie si cea de supraveghere, în cadrul procedurii privind ridicarea restrictiilor sanitare veterinare în zona si stingerea acestui focar. Insa in urma examenelor de laborator, în data de 10 aprilie au fost diagnosticati pozitiv la PPA trei porci, tot într-o exploatatie din localitatea Doh.

rn

Comuna Mesesenii de Jos intra in carantina

rn

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Salaj, in urma examenelor de laborator, în data 31 mai a fost confirmata o suspiciune de pesta porcina africana (PPA) în cazul a trei probe de organe de la porci decedati într-o exploatatie din localitatea Mesesenii de Jos.
In exploatatia în care a fost identificat noul focar s-au luat o serie de masuri, precum:
– plasarea exploatatiei sub supraveghere;
– inventarierea animalelor existente în exploatatie , examinarea clinica a acestora si recoltare de probe de sânge;
– întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infectie;
– sacrificarea animalelor din exploatatie (circa 50 de exemplare);
– ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci;
– dezinfectia în totalitate a exploatatiei.

rn

Pentru a preveni introducerea virusului PPA în exploatatiile non-profesionale în care se cresc porcine domestice, trebuie sa se respecte urmatoarele cerinte minime de biosecuritate:
– porcinele domestice din exploatatiile nonprofesionale trebuie detinute în spatii îngradite, fara posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploatatii, cu porci mistreti sau cu proprietari straini care detin porcine domestice;
– animalele sa nu fie hranite cu resturi alimentare/laturi ce contin resturi de la carnea de porc gatita în familie;
– sa nu existe contact între porcii domestici si orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreti, inclusiv de la cei vânati sau morti;
– cresterea porcinelor domestice în spatii neîngradite si neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreti este strict interzisa;
– scroafele/ vierii sa nu fie scoase/ scosi din exploatatie în scopul montei cu animale din alta exploatatie;
– în zonele în care pesta porcina africana a fost confirmata oficial, este interzisa hranirea animalelor sau folosirea de asternut cu iarba ori fân provenite din zonele aflate sub restrictii.
La controalele în trafic efectuate de catre DSVSA si IPJ, porci care se transporta fara fara documente sanitar-veterinare sau sunt neidentificati se ucid pe loc.
Detinatorii de porcine domestice din exploatatiile nonprofesionale au obligatia sa comunice medicului veterinar de libera practica împuternicit potrivit legii modificarile aparute în starea de sanatate a porcinelor proprii sau în exploatatiile limitrofe, numarul animalelor moarte.

rn

Primarul comunei Mesesenii de Jos, Alexandru Bercean ne-a declarat ca: "Este vorba de o crescatorie privata dintr-o gospodarie de la marginea satului, in fostul grajd al CAP-ului, ce apartine familiei Seres. Groapa speciala a fost delimitata si trasata anul trecut si este situata la marginea padurii. Noi am pus la dispozitie un buldoexcavator cu care s-a sapat o groapa de 3 metri pe 3 metri si 3 metri adancime, unde am distrus peste 50 de capete de porci. Proprietarul este si doctor veterinar si el a descoperit cadavrele a doi porci. Pe raza comunei avem aproximativ 800 de capete de porci. Din cei 50 de porci autanasiati, majoritatea erai purcei de cateva saptamani."

rn

In Salaj au fost diagnosticati cu pesta porcina africana 44 de mistreti (cinci in 2018 si 39 in 2019) si au fost declarate trei focare de PPA la porcii domestici, in Bobota si doua cazuri in localitatea Doh, toate la inceputul acestui an. Noul focarul de PPA de la Mesesenii de Jos este al patrulea inregistrat la nivel judetean.