Comisia juridica a Senatului a aprobat ieri, miercuri 29 mai, ridicarea imunitatii presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu, în dosarul în care DNA îl acuza de luare de mita din perioada în care era prim-ministru.
rn
Procurorii au cerut Senatului sa încuviinteze începerea urmaririi penale a lui Calin Popescu Tariceanu pentru fapte de coruptie în 7 noiembrie, anul trecut.
Decizia a fost anuntata de Robert Cazanciuc (PSD), presedintele Comisiei juridice a Senatului si a fost luata cu 3 voturi pentru, 2 abtineri si 1 vot împotriva.
"Am supus votului efectuarea urmaririi penale fata de presedintele Senatului, ca urmare a cererii DNA, avem un vot neutru, au fost trei voturi pentru, doua abtineri si un vot împotriva. Asta înseamna ca noi, Comisia juridica vom propune plenului Senatului efectuarea urmaririi penale fata de domnul Tariceanu, urmând ca plenul Senatului sa decida în consecinta", a declarat Cazanciuc.
El a adaugat ca titularul actiunii este plenul Senatului, si nu Comisia juridica sau Biroul permanent, unde va fi trimis, mai întâi, raportul Comisiei juridice.
"Pe baza raportului Comisiei juridice, care va contine argumentele Parchetului, apararile consemnate în cadrul audierilor si documentele depuse în cadrul procedurii din Comisia juridica, pe baza tuturor vom face un raport înaintat Biroului permanent, care va fi trimis plenului Senatului, dar propunerea noastra va fi de efectuare a urmaririi penale", a subliniat presedintele Comisiei juridice.
Procurorii au cerut Senatului sa încuviinteze începerea urmaririi penale pentru fapte de coruptie în 7 noiembrie, anul trecut. Tariceanu este acuzat de luare de mita.
Concret, liderul ALDE ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentantii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte aditionale la un contract comercial, banii fiind folositi pentru campania electorala. Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al carui nume a fost legat si dosarul Microsoft, în care au fost implicati mai multi demnitari români. In anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a facut un denunt cu privire la infractiuni efectuate de angajatii români în legatura cu încheierea si derularea contractului pentru licente Microsoft din 2004 cu Guvernul României. Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicata în alte cauze penale privind închirierea de licente Microsoft.
În sesiunea parlamentara de toamna, senatorii din comisia juridica l-au audiat pe Tariceanu, dar au amânat elaborarea unui raport pe motiv ca trebuie sa studieze documentele. În cadrul audierilor, Tariceanu a sustinut ca demersul procurorilor DNA în cazul sau are scopul de a îl intimida în lupta pe care a început-o pentru semnalarea ”abuzurilor” comise în România.
La reluarea lucrarilor Parlamentului, în sesiunea din februarie, Biroul permanent al Senatului a stabilit ca termenul definitv pentru ca membrii comisiei juridice sa dea un aviz este 2 aprilie. Raportul comisiei este, oricum, unul consultativ, plenul fiind suveran în luarea unei decizii.
Tariceanu nu poate fi urmarit penal, fara acordul Senatului, pentru ca este vorba despre fapte savârsite în perioada mandatului de premier.
rn
ALDE Salaj sustine ca legea trebuie
aplicata, indiferent de persoana
rn
Liderul ALDE Salaj, Crisan Valer, spune ca legea trebuie aplicata indiferent de persoana.
"Nu-s la curent cu stirile. Dar eu spun ca legea trebuie aplicata indiferent la cine ne referim, fara sa luam din context o persoana sau alta", a declarat Crisan despre decizia de a-i fi ridicata imunitatea liderului ALDE, Calin Popescu Tariceanu.
rn
PSD Salaj spune ca lui Tariceanu
trebuie sa poata fi cercetat de DNA
rn
Presedintele executiv al PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa, spune ca senatorii trebuie sa respecte raportul Comisiei juridice si sa admita cererea DNA de a-l cerceta pe Tariceanu.
"Va fi decizia grupului politic la votul din plenul Senatului, decizie pe care sunt convins ca si domnul senatoru (n.r. – Pop Gheorghe) o va respecta. Nu este o noutate. Aceasta solicitare este veche. A fost analizata in cadrul Comisiei juridice din Senatul Romaniei, care si-a facut un raport. Raportul comisiei va ajunge in plenul Senatului si plenul Senatului este cel care va decide ce se intampla. Eu am fost intotdeauna de parere ca daca lucrurile sunt bine instrumentate de catre instante si odata ce o Comisie juridica in care sunt specialisti in drept isi face un raport, este normal ca si plenul sa respecte acest punct de vedere si instanta sa decida legat de unul sau altul din cetatenii Romaniei.", ne-a declarat deputatul PSD Iuliu Nosa.