Miercuri, pe 22 mai, judecatorii Tribunalului Salaj au dat o solutie de achitare a tuturor inclupatilor in dosarul penal de evaziune fiscala nr. 1538/84/2015* (aflat la rejudecare), pe acelasi motiv ca "faptei îi lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii(art. 10 lit. d C.P.P.)".
rn
Instanta respinge ca nefondata si actiunea civila formulata de Agentia Judeteana a Finantelor Publice Salaj, privind obligarea inculpatilor la plata sumei de 1.615.374 lei (16 miliarde lei vechi) împreuna cu dobânzile si penalitatile de întârziere aferente debitului principal, calculate pâna la data achitarii efective a obligatiilor fiscale, dupa cum urmeaza: Morar Victor – 808.687 lei, Morar Ioan – 421.267 lei, Pintea Vlaicu Gabriela – 131.408 lei, Negritas P. Livia – 97.049 lei, Berbente Suciu Rodica S. – 162.963 lei.
Instanta respinge ca neîntemeiate si cererile procurorilor privind luarea de masuri asiguratorii în cauza. Decizia instantei nu este definitiva nici in acest caz.
A doua achitare pentru evaziune pronuntata pe 22 mai vizeaza o femeie de afaceri din China, administrator al unei societ??i comerciale din Zalau, care a fost trimisa în judecata la data de 28 noiembrie 2017, de catre procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj, sub acuzatia de evaziune fiscala.
Dupa un an si patru luni de proces, judecatorii Tribunalului Salaj au achitat-o miercuri pe Li Enping pentru fapta de evaziune fiscala.
Judecatorul care a judecat acest dosar (nr. 3716/84/2017) spune ca "faptei îi lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii (art. 10 lit. d C.P.P.)" si, pe cale de consecinta, cetateanul chinez este achitat pentru evaziune fiscala.
Instanta a dispus si ridicarea masurii asiguratorii a sechestrului instituit în cursul urmaririi penale pâna la concurenta sumei de 440.321 lei (4,4 miliarde lei vechi), asupra tuturor bunurilor mobile si imobile detinute de inculpata.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012 – martie 2014, Li Enping a înregistrat în evidenta contabila a firmei sale – SC RUOYAN SRL – cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de peste 440.000 de lei. In total, 345 de facturi fiscale fictive, spun procurorii. Decizia instantei nu este definitiva.
rn
Procurorii salajeni fac apel
in ambele cazuri si vor astepta
deciziile Curtii de Apel Cluj
rn
Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa – responsabil de partea de evaziune fiscala -, ne-a declarat referitor la cele doua cauze ca nu comenteaza deciziile date de instanta salajeana si ca procurorii vor ataca deciziile cu apel la Curtea de Apel Cluj.
"Deciziile nu sunte definitive, nu eu am fost in sala de judecata. Vom ataca cu apel sentinta; apel ce se va judeca la Curtea de Aple Cluj, pentru ca noi avem argumente. Dosarul este inca pe rol si nu putem comenta deciziile instantei", ne-a spus ieri prim-adjunctul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa.
rn
Cazul magazinelor chinezesti din Zalau – alt dosar de mare evaziune fiscala judecat la Tribunalul Salaj
rn
Pe masa judecatorilor de la Tribunalul Slaj se mai afla un alt dosar de mare evaziune fiscala. Este vorba de dosarul nr. 2999/84/2017, in care inculpati sunt doi chinezi – Xu Bilan si Chen Buhang. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit la data de 5 iunie.
Politistii specializati în investigarea criminalitatii economice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj, au facut cercetari în acest dosar de evaziune fiscala, respectiv complicitate la evaziune fiscala, în care erau cercetate patru persoane.
Prejudiciul se ridica la 3.164.324 lei, adica peste 31 de miliarde de lei vechi. Procurorii spun ca, in perioada 2009 – 2015, doua persoane, cu vârste cuprinse între 42 si 48 de ani, cetateni chinezi, au înregistrat în evidentele contabile ale societatii administrate un numar de 2.772 de facturi de achizitie marfuri care nu au avut la baza operatiuni reale, de la 37 de societati comerciale din Bucuresti.
Din probatoriul administrat s-a stabilit ca în activitatea infractionala au mai fost implicate alte doua persoane, în vârsta de 22, respectiv 38 de ani.
Potrivit unor surse din cadrul anchetei, societatea care a facut evaziunea fiscala este SC ALISA, administrata de o familie de origine chineza, Xu Bilian impreuna cu sotul ei si fiica. Chinezii aveau deschise magazine in mai multe orase din Romania, printre care Bacau, Gheorgheni, Simleu si Zalau. In Zalau, Xu Bilan avea doua magazine, unul in cartierul Bradet si unul langa magazinul Multicom, ambele inchise acum.