Prin celebra Ordonanta 114, guvernul a limitat drastic angajarea zilierilor in multe domenii, inclusiv in servicii si turism. Vara este aproape, iar localurile constata ca le va fi greu sa-si asigure personal. Cei mai multi dintre angajatii restaurantelor au luat drumul cluburilor si teraselor din Spania si Italia, iar in bransa este o permanenta criza a fortei de munca. 

rn

Au trecut doar trei luni de când guvernul a interzis angajarea zilierilor in publicitate, colectarea deseurilor, catering, hoteluri si cabane. Guvernantii ar putea reveni acum asupra deciziei si, potrivit unui proiect initiat de Ministerul Tineretului si Sportului, restaurantele si barurile ar putea fi exceptate de la interdictie.
Proiectul de ordonanta ii permite unui zilier sa lucreze cel mult 90 de zile, cumulat, pe perioada unui an pentru acelasi angajator. Singurele exceptii sunt in agricultura, unde normativul prevede un numar de 180 de zile pe an.
Angajatorii spun ca zilierii sunt mai usor de gasit, pentru ca munca ocazionala e mai bine platita. in plus, oamenii isi iau banii in aceeasi zi. Odata cu inceperea sezonului, criza locurilor de munca in servicii ar putea schimba situatia.