Pentru a putea functiona pana la finele anului, fiecare comuna din judet ar mai avea nevoie de sume cuprinse intre 70 si 150.000 de lei
Membrii Asociatiei Comunelor din Salaj protesteaza fata de modul in care Guvernul a alocat, in urma cu doua saptamani, sumele pentru echilibrarea bugetelor locale. Dupa cum a declarat Sandu Berceanu, presedintele asociatiei, beneficiarii au fost selectati in functie de coloratura lor politica: „Salajul are 61, nu 19 administratii publice locale, cate au fost incluse pe lista beneficiarilor. Nu stiu cum se face ca majoritatea comunelor care au primit bani au primari pedelisti. Iar pe ceilalti au incercat sa-i mituiasca sa intre in PDL”.
Berceanu da, insa, asigurari ca protestul nu presupune ca primarii discriminati vor iesi in strada. In schimb, vor depune un memoriu la Consiliul Judetean Salaj, prin care solicita sprijin financiar, astfel incat satele salajene sa nu ramana in bezna de sarbatori, iar scolile sa poate fi incalzite pe durata iernii. Potrivit estimarilor facute de oficialii asociatiei, fiecare comuna salajeana ar avea nevoie de sume cuprinse intre 70.000 si 150.000 de lei, bani care le-ar permite sa reziste pana la sfarsitul anului si sa plateasca ajutoarele sociale. „Primariile functioneaza in regim de avarie. Nu mai avem bani de salarii, pentru incalzirea scolilor, pentru plata facturilor la curent”, precizeaza sursa citata.
O alta nemultumire a edililor vizeaza taxa pe valoare adaugata si greutatea cu care statul o ramburseaza bugetelor locale. „Suntem acuzati ca nu accesam fonduri europene, iar cand o facem nu suntem sustinuti. Avem proiecte finalizate de luni intregi, pentru care am suportat din bugetele locale plata TVA-ului, pe care statul nu o restituie, insa”, a precizat Sandu Berceanu.