Vechi de 25 de ani, conductele care transportau candva agentul termic au fost abandonate
pe terenurile proprietate privata.
Reteaua supraterana de transport a energiei termice din municipiul Zalau da batai de cap agentilor economici care detin proprietati de-a lungul bulevardului. Dezafectate de mai bine de doi ani si total inestetice, conductele in cauza traverseaza resedinta de judet pe o distanta de trei kilometri, de la Uzina Electrica (proprietarul lor), pe strada Industriilor si apoi pe bulevardul Mihai Viteazul.
„Capetele luminate” ale perioadei ceausiste, de cand dateaza sistemul de termoficare, au considerat ca amenajarea unei retele de suprafata ar fi cea mai buna decizie.
Dupa 25 de ani, proprietarii terenurilor pe care se afla aceste conducte s-au trezit ca nu se pot debarasa de ele decat daca se angajeaza sa suporte din propriile buzunare toata cheltuiala: de la taiatul tevilor, la transportul lor in curtea Uzinei Electrice. Intr-o astfel de situatie s-au aflat si reprezentantii societatii Multicom. Pentru a putea incepe lucrarile la complexul comercial din vecinatatea IAIFO, Gavril Iepure, administratorul Multicom, a platit, in 2007, bani grei: „Ma grabeam sa incepem constructia complexului, asa ca am fost de acord sa platesc eu totul. Peste 100 de milioane de lei vechi m-a costat numai taiatul tevilor, pe care le-am transportat si depozitat in curtea uzinei. Iar banii din valorificarea lor au ajuns, evident, in contul UE”.
Omul de afaceri este de parere ca eliberarea terenului de conductele ce transportau, candva, agentul termic, era respon-sabilitatea producatorului de energie termica: „Conducta lor se afla la mine in curte. Si atunci, de ce am fost nevoit sa suport eu cheltuiala?”
Aceeasi intrebare si-o pune si Ioan Pop, patronul firmei Industrial Interflex SRL din Zalau. Nemultumit ca tevile afecteaza negativ imaginea fabricii pe care o detine pe bulevard, intreprinzatorul a solicitat Uzinei Electrice sa rezolve problema. Raspunsul primit ii sugera sa suporte cheltuielile. „Altfel spus, daca nu fac eu curat, nu am decat sa stau in continuare dupa niste fiare vechi”, isi arata nemultumirea Pop.
Contactat, Viorel Marian, directorul UE Zalau, a recunoscut ca respectivele conducte nu sunt functionale de circa doi ani si ca nu fac prea mult bine imaginii municipiului. „Nu am dispus de fondurile necesare pentru demonta conductele, insa cred ca vom reusi sa facem asta anul viitor”, a precizat oficialul uzinei, adaugand ca acestea nu mai pot fi utilizate in instalatii, ci doar in constructia de poduri si podete. Ori ar putea fi valorificate ca fier vechi.
Zalaul nu are bani ca sa scape de tevile ceausiste
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...