De vreti sa stiti daca firma la care lucrati va poate plati salariul de luna viitoare ori daca doriti sa aflati daca firma cu care aveti o relatie de afaceri isi va onora obligatiile fata de dumneavoastra, exista metode prin care puteti afla starea financiara a firmelor in cauza.
Criza a lovit din plin mediul de afaceri, mii de firme fiind nevoite sa-si suspende activitatea ori chiar sa deschida procedura insolventei, premergatoare falimentului. Numai in Salaj, in primele noua luni ale acestui an si-au suspendat activitatea aproximativ 1.400 de firme, 87 au fost dizolvate iar 506 au fost radiate voluntar. La acestea se adauga alte 182 de firme care au intrat in insolventa. Daca sunteti angajatul unei firme care are astfel de probleme cu lichiditatile ori daca vreti sa evitati sa intrati in relatii de afaceri cu firme cu probleme, exista cateva cai prin care puteti afla care este situatia financiara a societatilor respective.
Date contra cost de la banca
Un prim loc de unde puteti obtine informatii este Banca Nationala, care detine informatii despre toate companiile care au generat incidente de plata: au emis cecuri si bilete la ordin fara acoperire. La nivel national, valoarea cecurilor si biletelor la ordin emise fara acoperire a ajuns la aproape 450 de milioane de lei. Analistii pun aceasta crestere accelerata a numarului si valorii incidentelor de plata pe seama crizei economice care a determinat cresterea arieratelor si, implicit, a blocajului financiar.
Pentru a afla informatii despre o firma, trebuie insa sa apelati la serviciile unei banci. De regula, banca poate verifica orice companie din Romania, indiferent la ce institutie bancara are deschis contul, insa este nevoie ca firma sau persoana fizica ce solicita informatiile sa aiba cont la banca respectiva. Taxa pentru interogarea bazei de date a Centralei Incidentelor de Plata (CIP) este de cativa lei pentru fiecare companie verificata. Prin consultarea CIP se pot afla atat incidentele de plata in care a fost implicat partenerul de afaceri, cat si daca seria si numarul cecului pe care acesta l-a emis fac parte dintr-un set de instrumente de plata avizate de BNR sau daca nu cumva respectivul cec a fost declarat anterior la CIP ca pierdut, furat, distrus sau retras din circulatie.
Informatii financiare, disponibile pe internet
O alta solutie pentru o verificare succinta a partenerului de afaceri o reprezinta consultarea bazelor de date publice. Pe site-ul Ministerului de Finante pot fi consultate datele financiare ale tuturor companiilor din Romania, atat cele din bilant, cat si cele din contul de profit si pierdere. Datele financiare trebuie insa interpretate. Spre exemplu, este bine ca ca firma sa fi avut profit in ultimii trei ani. De asemenea, un indicator important este gradul de indatorare, calculat ca raport intre capitaluri proprii si capitaluri permanente (datorii pe termen mediu si lung plus capitaluri proprii). O pondere sub 30 la suta a capitalurilor proprii in totalul resurselor de care dispune o companie, pe termen mediu si lung, este considerata nesanatoasa.
Date similare mai puteti gasi si pe site-uri specializate (vrajitorul.eu, bonitate.ro si altele), care ofera informatii financiare despre companii ingloband mai multe surse – Monitorul Oficial, Arhiva de Garantii Mobiliare, Registrul Comertului sau Buletinul Insolventei.