Aproape sapte din zece angajatori romani spun ca au avut cifre de afaceri si profituri mai mici din cauza deficitului de forta de munca si a lipsei de specialisti, arata datele celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. 

rn

Imposibilitatea de a gasi si recruta angajatul potrivit nu duce doar la cresterea presiunii pe ceilalti angajati, ci si la pierderea de contracte importante cu anumiti clienti, stagnarea sau reducerea productivitatii, restrângerea activitatii companiei.
Astfel, 44% dintre angajatorii care au raspuns sondajului au aratat ca lipsa fortei de munca suficiente sau adecvate a afectat cu pâna la 10% profitul anual al companiei, alti 15% au spus ca impactul a fost si mai mare, de pâna la 20%, iar 8% a depasit chiar si acest prag.
Totodata, doi din cinci angajatori reclama faptul ca cifra de afaceri a scazut cu pâna la 10%, în timp ce 17,8% spun ca scaderea a fost de pâna la 20%, iar 8% chiar peste acest prag, inclusiv peste nivelul de 30%.
Pentru a compensa deficitul de angajati, aproximativ o treime dintre angajatori au recrutat oameni nespecializati pe domeniul cerut, dar pe care i-au instruit intern.
Nivelul de experienta cel mai greu de recrutat este mid-level (52,5% dintre respondenti), entry-level (27,7%), senior level (19,8%).
Mai bine de jumatate dintre angajatori (53,5%) spun ca principala cauza pentru care nu reusesc sa ocupe în timp util posturile disponibile în companie o reprezinta faptul ca potentialii angajati, mai ales dintre cei tineri, au asteptari prea mari în raport cu abilitatile sau specializarile lor, iar 11% nu reusesc sa faca fata competitorilor, care ofera pachete mai generoase de beneficii salariale si extra-salariale.
În ceea ce priveste deficitul de forta de munca, 33% cred ca principala cauza o reprezinta lipsa de interes din partea fortei de munca inactive profesional în a se califica. Alti 25,7% cred ca principalul motiv îl reprezinta salariile prea mici care pot fi oferite de catre angajatori. Alte cauze sunt emigrarea specialistilor (24%), dar si închiderea scolilor profesionale (12%).
Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 15 februarie – 15 martie, pe un esantion de 382 companii mici, medii si mari.

rn