In dosarul in care principalii protagonisti erau vicepresedintele Tribunalului Salaj, Patritiu Daraban, oamenii de afaceri Ioan Galis si Ioan Huluban, probele au fost obtinute prin interceptari in baza mandatelor de siguranta nationala, cu sprijinul SRI, si sunt declarate definitiv nule

rn

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins joi, 14 martie, contestatia DIICOT si a Sectiei speciale de investigare a magistratilor, mentinand solutia din noiembrie anul trecut a Curtii de Apel Cluj, de constatare a nulitatii rechizitoriului din 2016 prin care fusesera trimisi in judecata vicepresedintele Tribunalului Salaj, Patritiu Daraban, oamenii de afaceri Ioan Galis si Ioan Huluban, lichidatorul Razvan Zavaleanu si altii.
Procurorii DIICOT Salaj au descoperit infractiunile prin interceptari in baza mandatelor de siguranta nationala, cu ajutorul SRI, iar apararea si-a constituit demersul pe nerecunoasterea acestor probe si eliminarea lor din dosar.
Cum rechizitoriul procurorilor se baza exclusiv pe interceptari, dosarul ramane practic gol, iar solutia logica este clasarea si neinceperea urmatrii penale impotriva celor pe care DIICOT i-a identificat drept un grup infractional organizat.
ICCJ a constatat practic nulitatea absoluta a intregului dosar de urmarire penala – acte de urmarire penala, mijloace de proba si rechizitoriu.
Cunoscutul avocat Mircea Popovici, care a fost aparatorul unui dintre cei 13 suspecti si care anunta in noiembrie ca s-a obtinut in premiera in tara eliminarea fizica a probleor obtinute prin interceptari din dosar, spune ca singura solutie ramane clasarea dosarului, adica netrimiterea in judecata. Potrivit Codului Penal si Codului de Procedura Penala, cercetarea penala nu va mai putea fi reluata in baza acelorasi probe, pentru ca au fost declarate nule, explica avocatul. Mircea Popovici concluzioneaza si spune ca rezultatul este firesc, pentru ca urmarirea penala se efectueaza numai de organele de urmarire penala. Iar in acest caz a fost vorba de interceptari efectuate in colaborare cu SRI, in baza faimoaselor protocoale, denuntate ca fiind nelegale.
Procurorul de caz, Liviu Bubuiug – procuror sef DIICOT Salaj – spune si el ca probele au fost obtinute prin interceptari pe mandate de siguranta nationala, cu ajutorul SRI Salaj, acestea fiind si singurele probe din dosar. Odata ce probele au fost declarate nule de judecatorii ICCJ, definitiv, dosarul a ramas gol si, pentru ca nu sunt alte probe in dosar, cauza urmeaza sa fie clasata.

rn

Opt suspecti au fost retinuti in febuarie 2016,
acuzati de constituirea unui grup infractional,
iar lista pagubitilor era impresionanta

rn

Opt suspecti erau retinuti pentru 24 de ore în urma cu trei ani, la sfarsitul lunii februarie 2016, în urma unor descinderi si perchezitii, intre care afaceristii Ioan Galis si Ioan Huluban.
Reprezentantii DIICOT Salaj au formulat propuneri de arestare preventiva pe numele mai multor persoane suspectate ca au facut parte din grupul infractional organizat.
Procurorii au grupat în acelasi dosar mai multe infractiuni, respectiv nereguli legate de insolventa firmelor Eurocard 2000 si Eurocard 2007, judecata de Patritiu Daraban, frauda la examenul de bacalaureat din anul 2012, pentru fiica lui Galis, care ar fi lasat indicii pe lucrare pentru supraevaluare, dar si mascarea depasirii vitezei autoturismului în localitate, în cazul aceluiasi afacerist Galis, prin completarea amenzii de catre politistii Farcas si Zaha, pe numele fiicei contravenientului.
Anchetatorii vorbeau, printre altele, despre acuzatii de dare de mita, cumparare de influenta, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, luare de mita în forma continuata.
Aparatorii inculpatilor au facut în repetate rânduri presiuni pentru finalizarea rechizitoriului, chiar au obtinut în doua rânduri stabilirea unor date limita în instanta, dar procurorii au invocat extinderea urmaririi penale si volumul imens de investigatii de efectuat.
In 21 decembrie 2017, dosarul penal nr. 1069/33/2017 a fost inregistrat la Curtea de Apel Cluj, fiind trimise in judecata 13 persoane, suspectate de fapte de coruptie.
Pe lista inculpatilor apareau in prim-plan judecatorul Patritiu Daraban – fostul vicepresedinte al Tribunalului Salaj, afaceristii Ioan Galis si Ioan Huluban – patronii firmelor Eurocard 2000
Este uimitoare lista partilor vatamate in dosar, nu mai putin de 80, intre care firmele Primaron si Vidalis, administrate de cunoscuta femeie de afaceri din Zalau, Elena Stanca, dar si Volvo Romania.
Nici partile civile constituite in dosar nu sunt de neglijat, 19 la numar, intre care Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Lukoil, Primaria Hereclean si Directia Silvica Salaj sau Administratia Bazinala de Apa Somes Tisa.