Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania filiala Salaj, Boncidai Csaba, primarul din Pericei, ne dezvaluie din discutiile purtate la reuniunea ACOR ce a avut loc saptamana trecuta la Bucuresti si ne spune ce putem spera in ce priveste dezvoltarea pe plan local.
rn
In perioada 17 – 20 februarie a avut loc a 22-a sesiune ordinara a Asociatiei Comunelor din Romania, intalnire la care au participat peste 500 de primari, inclusiv invitati pe plan international, din China, America, Republica Moldova inclusiv si Asociatia Oraselor din Rusia. Ca element de culoare, Boncidai Csaba ne povesteste ca invitatii din Moldova au ramas putin surprinsi de prezenta delegatiei din Rusia, dar spune ca administratie trebuie sa aiba o abordare pragmatica si nu trebuie ca reprezentantii ei sa se izoleze unii de altii, ci sa sa-si imprumute din experienta unii altora, cu deschidere.
rn
Primarii pot ajuta comunitatile, numai sa vrea;
deocamdata cei din rural dau clasa orasenilor
rn
"In cadrul acestei asociatii incercam sa facem si sa propunem modificari legislative privind bunul mers al economiei, al administratiei publice locale si al administratiei centrale.
Am avut o suprindere totala, pentru ca doamna prim-ministru a venit cu toti ministri la masa, au stat cinci ore si au raspuns la intrebari. Pana in prezent asa ceva nu s-a mai intamplat in cadrul asociatiei. A mai venit si altadata prim-ministrul sau presedintele tarii, au tinut discursul, si-au cerut scuze, s-au ridicat si au plecat. E prima data cand am observat o aplecare asupra problemelor primarilor. Fiecare ministru a luat cuvant, acolo unde au fost atinse problemele. Speram ca vom contribui si noi la consolidarea democratiei, pentru a o intari si a o face mai eficienta.
Pe marea majoritatea primarilor ne-a interesat soarta proiectelor de finantare, acele proiecte PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala – n.r.), finantate din bugetul national, la care doamna prim-ministru a spus "Cu realizarea acestor proiecte vom scoate Romania din noroi". Intr-adevar, asa si este. Am lista din Salaj, foarte multe proiecte s-au depus si, daca aceste proiecte vor fi duse la bun sfarsit, se va schimba in totalitate imaginea Salajului, imaginea ruralului. Vom contribui la imbunatatirea modului de viata in aceste localitati.
Noi suntem mandri ca in judetul Salaj au fost depuse 158 de proiecte, ceea ce inseamna 158 de santiere – din care 12 proiecte au fost depuse de orase si Consiliul Judetean si 146 de proiecte sunte depuse de comune", subliniaza presedintele ACOR Salaj.
rn
Lipsa fortei de munca si lipsa investitiilor
au tinut pe loc dezvoltarea locala
si am ramas mult in urma altor europeni
rn
"Avem o foarte mare problema cu forta de munca. La toate licitatiile care s-au realizat, toti constructorii au ridicat problema lipsa fortei de munca. Apreciem, in ciuda faptului ca OUG 114 este huiduita, ca au aparut destul de tarziu cateva prevederi, si aici ma refer la salariul minim in domeniul contructiilor. Anul trecut am discutat despre posibilitatea de a stopa emigrarea fortei de munca. Iata, a aparut primul act normativ care incearca sa recheme inapoi muncitorii care lucreaza in strainatate si in domeniul constructiilor. Un alt fenomen pozitiv este ca se albeste bugetul in constructii. Toata lumea stie ca o parte din salariile din constructii s-au dat din buzunar. Acesti muncitori care primesc si momentan sunt multumiti ca au primit bani din buzunar, la vreamea pensionarii se vor uita urat, pentru ca vor primi o pensie in functie de contributia firmei si contributia lor la fondul de pensie. Daca analizam articolul 1 al OUG 114, pe care il apreciem si abia asteptam sa fie implementat, acolo este stipulat ca se creeaza un fond de investitii. Trebuie sa recunoastem ca fara constructii, fara investitii, o economie nu poate sa functioneze. In cadrul acestui fond de investitii se finanteaza obiective din mediul rural / urban din domeniul sanatatii, educatie, apa si canalizare, retele de energie electrica si gaze, transport si drumuri, salubrizare. Doar 35 la suta din localitatile Romaniei au posibilitatea de a consuma gaze naturale de la retea. Prin acest fond de investitii, vom avea posibilitatea de a extinde relete de distributie de gaze naturale, dar si retelele de energie electrica. Este un deziderat promitator si cred ca va fi un pas in dezvoltarea localitatilor noastre. Daca ne uitam la Uniunea Europeana, cam 70 – 80 la suta din localitati au posibilitatea de a se racorda la retelele de gaze si, in multe cazuri, tari care nu au resurse minerale", explica Boncidai Csaba.
rn
Licitatiile si contestatiile lor ne tin in sah
rn
"Am avut o discutie si cu reprezentantii ANAP-ului. Licitatiile merg foarte greoi. Pur si simplu am avut colegi care s-au plans ca de un an de zile se lupta numai cu licitatii de executie, cu contestatii, cu intrebari si raspunsuri privind calitatea studiilor de fezabilitate. Sunt foarte multe investitii care zac, care stau in fisier si nu se pot realiza. Am solicitat ANAP-ului solutii si avem promisiuni ca licitatiile vor fi mai usor de realizat; aceea birocratie trebuie simplificata.
Controlul, verificarile se pot realiza si in timp ce se deruleaza o investitie. Pe noi ne intereseaza sa usuram viata cetatenilor", spune primarul din Pericei.
rn
Bugetul aduce iz de descentralizare,
dar intarzie nepermis de mult
rn
"Am avut o dezbatere serioasa cu privire la legea bugetului si constatam ca exista deja intarzieri. Aceasta intarziere nu este deloc benefica economiei nationale si nici modului de viata in Romania. UAT-urile (administratiile locale, primarii si consilii judetene – n.r.) functioneaza pe seama bugetului de anul trecut, cu 8 la suta din cheltuielile anului trecut, dar nu avem posibilitatea de a face investitii, de a deschide noi investitii pana cand nu ai prevederi bugetare. Posibilitatile de venituri la bugetele locare sunt mai mari ca si in anii trecuti. Aici putem sa vorbim de o relaxare, de o descentralizare", opineaza primarul Boncidai Csaba.
rn
Mistretii pagubesc gospodarii, oamenii
pleaca in strainatate – probleme din rural
rn
"Am discutat si probleme din agricultura. Primarii din zona Carpatilor se plang de pagubele create de ursi si mistreti. Si in Salaj am avut atatea raportari cu privire la pagubele create de animalele salbatice, dar niciun cetatean nu a fost despagubit.
Orasele s-au dezvoltat in defavoarea comunelor. Sa avem in vedere ca 50 la suta din populatia tarii locuieste in mediul rural, ca 90 la suta din teritoriul tarii este administrat de comune.
Am ridicat problema prapastiei demografice. Sunt foarte multe scoli care raman fara copii. Parintii au plecat in Europa. Daca in anii 90 plecau taticii si mamicile, iar copiii au ramas acasa, acum pleaca familia intreaga.
In Europa, deja lumea cam paraseste metropolele, oamenii doresc sa se stabileasca in jurul metropolelor, preponderent in mediul rural".
rn
Daca ministrul Ecaterina Andronescu
isi tine cuvantul, scolile scapa
in sfarsit de WC-urile din fundul curtii
rn
"Am avut o discutie interesanta cu ministrul Educatiei. Eu sper din tot sufletul ca in anul 2019 sa se rezolve multe din probleme. S-a creat in buget un fond aparte pentru a rezolva problemele scolilor privind autorizatia de functionare. Traim in secolul 21 si un copil sa nu aiba apa curenta si grupul social sa fie la 100 – 200 de metri de scoala este de nedorit si nu arata deloc european. Sunt promisiuni ca toate scolile, in anii 2019 – 2020, vor avea aceasta posibilitate, de a face investitii", spune cu optimism liderul ACOR Salaj.