Cand vine vorba de bani, inventivitatea romanului ajunge departe. Pentru a se proteja in fata tentativelor de frauda, companiile de asigurari analizeaza in detaliu fiecare dosar.
Constatarea amiabila, procedura introdusa in urma cu cinci luni, a suplimentat numarul portitelor pe care romanii le pot folosi pentru a-si repara masina avariata pe banii firmei de asigurare. Iar salajenii nu fac exceptie, pentru ca, sustin asiguratorii, tot mai multi proprietari de masini incearca sa interpreteze prevederile legale in folosul lor. Nu putine sunt tentativele soferilor de a pacali asiguratorul sa-i repare masina gasita lovita in parcare ori cea achizitionata gata avariata in statele europene.
Mai grav este ca, in cazul unei tamponari produse pentru ca soferul consumase alcool ori executase manevre necores-punzatoare, acesta poate scapa basma curata, cazand la mica intelegere cu cel de-al doilea conducator auto implicat. Altfel spus, nu tu amenda, nu tu puncte de penalizare, nu tu suspendarea permisului. „Nu este corect ca vinovatul sa scape basma curata pentru depasire continua ori pentru neacordarea prioritatii. Nu de alta, dar cu alta ocazie, acelasi sofer ar putea provoca un accident cu victime”, considera Bogdan Mihai, directorul Asirom VIG Sucursala Salaj.
„Oamenii stiu ca pot veni cand vor, astfel ca nu mai poate fi verificat daca a savarsit vreo infractiune – cum ar fi consumul de alcool”, spune, la randul sau, Gheorghe Pop, reprezentantul Omniasig in Salaj.
Ca tot mai multi salajeni prefera sa se adreseze companiilor de asigurare in cazul accidentelor soldate numai cu daune materiale, ocolind, astfel, sectia de politie, o dovedesc si statisticile Serviciului de Politie Rutiera Salaj. Daca in luna iunie, inainte de introducerea constatarii amiabile, la nivelul judetului s-au inregistrat 196 de tamponari, in octombrie, numarul lor s-a redus de aproape patru ori.
Asiguratorii sunt de parere ca toate aceste probleme puteau fi evitate daca s-ar fi introdus, mai intai de toate, sistemul bonus-malus (soferii vinovati de producerea accidentelor rutiere platesc semnificativ mai mult pentru polita RCA). „S-a pus carul inaintea boilor. Daca mai intai functiona bonus-malus, iar apoi se introducea constatul amiabil, ar fi fost eliminate tentativele de frauda”, sustine Pop. Potrivit spuselor sale, verificarile realizate de catre companiile de asigurari au evidentiat ca din cinci cazuri de dosare cu constat amiabil, in doua, soferii implicati in tamponare joaca la doua capete. „Ca sa fie siguri ca primesc despagubirea, ambii soferi depun dosare la firmele unde au incheiat polita RCA”, explica oficialul Omniasig.
La mica intelegere
De la 1 iulie, soferii vehiculelor implicate in accidente rutiere usoare, fara victime, nu mai sunt obligati sa mearga la politie pentru a obtine autorizatia de intrare in reparatie. In tamponare nu trebuie sa fi fost implicate mai mult de doua masini si nici sa fi fost create pagube unor terte persoane, iar conducatorii auto trebuie sa se inteleaga in privinta vinovatiei.
Constatarea amiabila ii jecmaneste pe asiguratori
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...