Cuplurile din Salaj sarbatoresc traditional, cu cadouri, iesiri in oras si gesturi romantice. Ziua indragostitilor a devenit zi speciala in intreaga lume. in zilele noastre, Valentine”s Day se sarbatoreste oferind cadouri sub forma de flori, ciocolata, animalute de plus sau cine romantice alaturi de persoana iubita. Traditia este legata de numele Sfantului Valentin, considerat patronul iubirii, al tinerilor si al casatoriei.
Legenda Sfantul Valentin
Sfantul Valentin din Terni a fost un medic si preot crestin care ii casatorea pe tinerii indragostiti. El a incercat sa il converteasca la crestinism pe imparatul roman Claudius al II-lea, insa acesta l-a condamnat la moarte. Martirul a fost batut cu pietre si apoi decapitat, in anul 269.
in timpul petrecut in inchisoare s-a indragostit de fiica oarba a judecatorului sau, careia ii trimitea scrisori semnate cu „Al tau, Valentin”, iar dupa moarte a facut o minune redandu-i vederea.
Asa a ajuns Valentin sa fie patronul iubirii, al tinerilor si al casatoriei, dar si al ciumei, epilepsiei si apicultorilor. Data de 14 februarie a fost aleasa de Papa Gelasius I, in 496, cu scopul de a crestiniza o sarbatoare pagana a fertilitatii si purificarii, numita Lupercalia, potrivit historia.ro.
Ziua indragostitilor 14 februarie vs. Dragobete, 24 februarie
Comercialul sarbatorii dedicate iubirii a impartit lumea in doua tabere: pro si contra Valentine”s day. Daca tinerii sunt cei mai incantati de aceasta zi, nu acelasi lucru se poate spune si de cei de varsta a doua.
Un zalauan spune pentru Graiul Salajului: “E o sarbatoare imprumutata, mai mult pentru tineret. Dar parca tot mai bine se sarbatoreste romaneste decat americaneste.
O doamna din Zalau a declarat: “Democratia e de vina. Ne-am pierdut toata traditia, tot ce e romanesc”.
De cealalta parte, un zalauan mai indulgent ne-a spus: “Foarte bine. Sa sarbatoreasca. Domnule, tineretul sa se distreze, asa e bine. Dumnezeu are grija de noi”.