Coalitia PSD – ALDE nu mai poate face nimic in Camera Deputatilor fara UDMR si parlamentarii celorlalte minoritati

rn

Patru deputati PSD au plecat in decurs de o saptamana in formatiunea politica a fostului prim-ministru Victor Ponta, Pro Romania. Toti sunt cu ani foarte multi petrecuti in PSD, iar printre ei se afla nume grele, cum este cel al fostului premier Mihai Tudose. Ei se adauga altor deputati PSD-isti plecati in toamna, tot la Pro Romania, care ince-incet prinde un cheag parlamentar consistent. Si toti spun ca nu se mai regasesc intr-un PSD condus discretionar de Liviu Dragnea, ba pe alocuri fac denunturi ca in PSD sunt promovate doar interesele personale, nimic nu este in folosul public.

rn

Si tot la Pro Romania a plecat zilele trecute si Adrian {utuianu, care a fost in grupul dizident al Gabrielei Firea, alaturi de fostul vicepremier Paul Stanescu.
Au trecut doar cateva zile de cand si europarlamentarul Corina Cretu isi anunta demisia din PSD si inscrierea in Pro Romania, de unde va candida la europarlamentare.
Daca PSD va reusi sa atraga alti parlamentari, de la alte formatiuni, sa-si reintregeasca efectivele, atunci plecarile inseamna doar epurare. Dar daca nu gaseste inlocuitori, pentru PSD inseamna pierderea majoritatii in Camera Deputatilor si dependenta de parlamentarii minoritatilor si ai UDMR; altfel spus, compromisuri mari pentru a mentine aliantele.
Demisiile in lant din PSD inseamna ca PSD si ALDE au in Camera Deputatilor in prezent 161 de alesi, iar cvorumul trebuie asigurat de 165 deputati, iar legile organice trec cu majoritate plus unu din voturi.
PSD a avut 147 de deputati, insa dupa demisia mai multor social-democrati din partid, grupul PSD la Camera Deputatilor a ramas cu 142 de alesi. Grupul ALDE este format din 19 deputati, deci in total PSD si ALDE au acum 161 deputati.
Coalitia PSD-ALDE ar putea depinde de voturile deputatilor UDMR, ale minoritatilor si ale celor neafiliati pentru a putea trece legi importante, cu ar fi proiectul bugetului pentru 2019, o prioritate a coalitiei la inceput de sesiune parlamentara. in grupul deputatilor UDMR sunt 21 de alesi, iar deputati neafiliati sunt 18.
La Senat, PSD-ALDE intruneste majoritatea parlamentara, cele doua grupuri avand impreuna 81 de senatori. Grupul senatorilor PSD are 69 de membri, iar cel al ALDE are 12 membri. Pentru a asigura majoritatea este nevoie de 69 de senatori.
Conform procedurii parlamentare, o motiune de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor. Pentru ca o motiune de cenzura sa fie adoptata este nevoie de 233 de voturi. Numarul total de parlamentari, in prezent este de 465, din car coalitia PSD – ALDE are acum 242. Opozitiei ii mai trebuie 9 si sprijinul UDMR si al minoritatilor sa poata face o surpriza uriasa.