DSVSA Salaj a constatat prezenta virusului la un animal din localitatea Bobota. Aproximativ 20 de porci din aceeasi gospodarie au fost eutanasiati si incinerati. Alta veste proasta este ca pesta porcina africana s-a raspandit cu repeziciune in judet luna aceasta la porcii mistreti

rn

Primul caz de pesta porcina africana la un porc domestic in judetul Salaj a fost constatat luni, in localitatea Bobota. Vestea cumplita ca pesta porcina a ajuns la porcul domestic este insotita de o alta veste la fel de proasta. Virusul s-a extins cu rapiditate in ultimele zile la porcii mistreti. Luna aceasta au fost inregistrate in Salaj opt cazuri la porci mistreti, dupa ce in tot anul trecut au fost constatate doar patru cazuri, ultimul in luna august.
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj a confirmat prezenta virusului la porcul domestic din Bobota in urma analizelor de laborator si a trimis probele la Bucuresti pentru inca o confirmare.
"Luni, 28 ianuarie, s-au adus probe de la un porc domestic din localitatea Bobota. Probele au fost prelucrate la noi si s-a confirmat virusul PPA (pesta porcina africana – n.r.). Acum, probele se afla in drum spre Bucuresti pentru confirmare. Cazul a fost depistat in gospodaria unei persoane fizice, care are mai multi porci. Tot luni a fost depistat si un caz de PPA la un porc mistret de pe Fondul de vanatoare Carastelec. Anul trecut am avut patru cazuri la porci mistreti, iar anul acesta avem deja 8 cazuri de porci mistreti infestati cu PPA. Porcul domestic infestat din Bobota va fi ingropat, ceilalti porci vor fi eutanasiati si ingropati. Echipele noastre sunt pregatite sa intervina in comuna Bobota pentru a investiga toata comuna", ne spune medicul veterinar Vasile Chindris, care este si purtatorul de cuvant al DSVSA Salaj.

rn

Masuri drastice in Bobota pentru neutralizarea animalelor
infestate sau suspecte si pentru prevenirea raspandirii bolii

rn

Primaria Bobota ne-a spus ieri dimineata ca era pregatita cu buldoexcavator pentru a sapa groapa pentru incinerare, saci pentru fiecare porc, combustibil pentru arderea porcilor si var pentru inchiderea gropii.
Primaria avea deja pregatite costume de protectie (cunoscutele costume albe) si solutie de dezinfectie omologata special pentru combaterea PPA.
Groapa pentru incinerarea porcilor a fost sapata pe proprietatea privata a lui C. Dorin.
Cetatenii comunei Bobota care locuiesc la margine de sat sau pe capetele de strazi au primit din partea Primariei solutii speciale pentru combaterea PPA.
Toti cei 20 de porci din gospodaria infestata au fost scarificati si incinerati ieri.

rn

Proprietarul a fost vigilent
si responsabil; a anuntat
imediat medicul veterinar

rn

Din comunitate am aflat ca porcul domestic infestat cu pesta porcina africana provine din gospodaria lui C. Dorin, care avea 20 de porci in gospodarie, doua scroafe si purcei.
Proprietarul a taiat duminica un porc si cand l-a desfacut si-a dat seama dupa culoarea organelor interne ca ceva nu este in regula si a anuntat imediat medicul veterinar de circumscriptie, care a luat probe si le-a trimis la DSVSA. Luni, 28 ianuarie, DSVSA l-a sunat pe medicul veterinar din Bobota si i-a confirmat ca porcul este infestat cu PPA. C. Dorin mai are o turma de oi la o ferma in camp la marginea satului si a spus altor consateni ca a vazut de multe ori cum vin porcii mistreti pana la grajdul de animale.

rn

Prefectu a facut demersurile pentru
despagubirea proprietarului porcilor

rn

Prefectul judetului Salaj, Florin Florian, a emis ieri, marti 29 ianuarie, ordinul privind constituirea comisiei de evaluare pentru stabilirea valorii de despagubire a celor 20 de porci domestici din exploatatia din localitatea Bobota, comisie care s-a si deplasat la fata locului, alaturi de mai multi inspectori de la DSVSA Salaj, pentru a intreprinde actiunile de interventie, conform Manualului operational pentru PPA.

rn

In tara au fost sacrificati
peste 360.000 de porci
din cauza pestei

rn

Salajul s-a alaturat celorlalte 16 judete
cu pesta la porci domestici;

rn

Bobota este a 298-a localitate afectata

rn

O analiza referitoare la raspandirea pestei porcine africane la prcii domestici in tara, facuta la 18 ianuarie, arata ca boala evolueaza in 297 localitati din 16 judete, cu un numar de 1.127 de focare (dintre care 18 in exploatatii comerciale). Acestor judete se alatura acum si Salajul, dupa cazul de la Bobota. in alte 3 jude?e exista doar cazuri la mistreti.
In total, au fost eliminati (sacrificati) 364.539 de porci afectati de boala si s-au constatat 743 de cazuri la mistreti.
Au fost stinse 20 de focare in judetul Satu Mare, un focar in judetul Dâmbovita, 3 focare in judetul Buzau, 3 focare in judetul Maramures si 25 de focare in judetul Braila (dintre care unul intr-o exploatatie comerciala).
Pâna la 18 ianuarie, au fost despagubiti 8.535 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 251.120.910 de lei. stop_coloana

rn

Europarlamentarul Daniel Buda acuza guvernarea PSD-ADLE ca a transformat fermele de porci in cimitire

rn

Europarlamentar si membru in Comisia pentru agricultura si dezvoltare regionala, Daniel Buda, cu origini in comuna salajeana Romanasi, a cerut Comisiei Europene, intr-o dezbatere din Parlamentul European legata de raspandirea pestei porcine africane, sa aloce bani mai multi pentru cercetare si gasirea vaccinului, dar a mai propus si sa fie cumparate incineratoare mobile pentru arderea cadavrelor infestate.
"Din pacate, in tara mea, fermierii din acest sector au fost extrem de afectati de virusul pestei porcine africane. Sigur, despagubirile au venit si vor mai veni de la Uniunea Europeana, dar nu cred ca aceasta stare de fapt trebuie sa ne multumeasca (…) Trebuie sa avem in vedere faptul ca acest virus este extrem de agresiv, rezista ani de zile in diferite forme, cum ar fi carnea congelata sau in pamânt, poate fi usor de transportat pe rotile masinilor, de pasarile migratoare sau animalele salbatice (…) Comisia Europeana trebuie sa inteleaga ca, in combaterea acestui virus, arderea cadavrelor reprezinta masura cea mai eficienta si rapida. De aceea, consider ca trebuie creata o infrastructura in acest sens, inclusiv arzatoare mobile cumparate din fonduri europene, care sa poata fi folosite in zonele unde virusul pestei porcine africane este prezent. Totodata, cer ferm Comisiei Europene sa aloce bani suficienti in vederea intensificarii activitatilor de cercetare, astfel incât sa avem pe piata, de indata, vaccinuri eficiente impotriva acestui virus", a spus Daniel Buda in dezbaterea ce a avut loc pe 13 decembrie in Parlamentul European.
Intr-o postare pe facebook, europarlamentarul salajean Daniel Buda subliniaza ca guvernul PSD-ALDE nu face altceva decat sa transforme fermele de porci in cimitire.
"Din pacate, nici in 2017 când a fost identificat primul focar de Pesta Porcina Africana, Guvernul PSD-ALDE nu a restrictionat circulatia porcilor, ramânând in continuare surd, orb si mut fata de pericolul pe care il prezinta aceasta molima. Indolenta guvernarii a atins proportii de neimaginat, crescatorii de porci fiind in pragul disperarii. Guvernul PSD-ALDE nu doar ca este incapabil sa preia exemplele de buna practica din statele membre, dar si trateaza acest dezastru cu o nepasare crasa care nu poate ramâne nesanctionata. Actiunile tardive ale coalitiei PSD-ALDE de prevenire si de combatere a Pestei Porcine Africane au transformat fermele in cimitire de animale, distrugând astfel competitivitatea fermierilor români in fata celor din statele membre", este concluzia trasa de europarlamentarul Daniel Buda.

rn