Sunt ocupate doar 180 de posturi de medic din cele 223 de care este nevoie. Ar mai trebui inca 43 de medici
rn
La fiecare patru ore, un medic roman a ales sa plece din tara pe parcursul anului trecut, adica am pierdut sase medici in fiecare zi
rn
Majorarea consistenta a salariilor medicilor in martie anul trecut n-a rezolvat nimic in ce priveste criza de medici specialisti si nu a impiedicat exodul acestora din tara.
rn
Noul manager al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, dr. Fit Georgeta, ne aduce la cunostinta ca numarul posturilor de medic normate si aprobate in statul de functii al spitalului este 223, din care numarul posturilor de medic ocupate este 180, in timp ce numarul de posturi vacante de medic este 43. Situatia este aproape identica cu cea din martie anul trecut, cand fosta conducere a spitalului ne informa ca spitalul este deservit de 175 de medici, din care 22 colaboratori la liniile de garda, iar 21 rezidenti.
Cel mai mare deficit de medici in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau este la Unitatea de Primiri Urgente – SMURD (7 posturi de medic vacante) si la Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (doua posturi de medic vacante).
Noul manager interimar spune ca spitalul face eforturi pentru a atrage noi medici si ca in 14 decembrie au fost publicate in revista "Viata Medicala", pentru UPU-SMURD, trei posturi de medici de specialitatea medicina de urgenta, doua posturi de medici specialitatea ATI si un post de medic in specialitatea pediatrie, dar nu s-a depus decat un singur dosar de concurs pentru ocuparea unui post de medic in specialitatea ATI.
Spitalul a mai trimis pentru publicarera in revista "Viata Medicala" anunt pentru ocuparea unui post de medic in specialitaea ATI din cadrul sectiei ATI, care nu a fost inca publicat.
rn
Medicii pleaca "afara" la fel ca inainte de majorarea salariilor
Salariile medicilor au crescut substantial sau chiar s-au dublat începând din martie anul trecut. Cu toate acestea, datele arata ca România a pierdut, în medie, 6 medici în fiecare zi din 2018. Ceea ce inseamna ca un medic a plecat din tara la fiecare patru ore. Situatia este comparabila cu cea din anul 2017.
In decembrie anul trecut, Ministerul Sanatatii a transmis oficial datele privind numarul de certificate de conformitate cerute de medicii care vor sa profeseze în afara tarii, care aratau o usoara crestere în 2018 comparativ cu anul 2017.
Numarul medicilor care au solicitat eliberarea documentelor de conformitate pentru a putea profesa în strainatate în perioada ianuarie 2018 – noiembrie 2018 era de 2.580, fata de 2.548 de cereri in 2017. Ministerul Sanatatii a revenit apoi, spunand ca in document s-au strecurat inexactitati si a rectificat, spunand ca in 2018 au fost 2.312 medici care au cerut eliberarea certificatelor de conformitate, în timp ce în 2017 au fost 2.794 de medici.
Sa luam de buna rectificarea. Constatam ca 2.312 medici înseamna o medie de 6 medici pe zi care au cerut documentele pentru a parasi tara si a putea profesa în strainatate în anul 2018. Cu un an mai devreme, în 2017, înainte de cresterea salariilor din sistemul sanitar, totalul de 2.794 însemna o medie de 7,6 medici plecati zilnic din tara.
rn
S-a promis asigurarea de servicii medicale
la nivel de Uniunea Europeana; nu s-a putut
rn
Cei mai norocosi angajati din sistemul sanitar au primit din martie anul trecut salarii dublate, conform legii salarizarii si noului regulament al sporurilor. Nu au beneficiat de majorari salariale in sistemul medical personalul TESA, biologii, chimistii si biochimistii. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat înca de la instalarea în functie, în februarie 2018, ca salariile medicilor si asistentilor urmau sa creasca în luna martie cu procente cuprinse între 70% si 172%, fata de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice. "Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred ca trebuie sa oferim si servicii la nivel de Uniunea Europeana. În acest moment nu mai exista scuza", spunea acum un an ministrul. Uite ca nu a fost sa fie.
rn