Cercetari antropologice despre compozitia rasiala a diferitelor comunitati etnice din Romania au luat amploare in anii 1920 si mai ales in anii 1930. in acest context, conceptul de rasa a evoluat de la un termen tehnic, cu care oamenii de stiinta au explicat lumea naturala si prin intermediul caruia a fost explicata diversitatea fizica a umanitatii (rasa ca specie si subspecie), catre un termen care definea caracteristicile unui grup etnic specific (rasa ca natiune).
rn
Treptat s-a format o adevarata obsesie pentru gasirea caracteristicilor biologice ale romanului, germanului, ungurului si asa mai departe. Antropologii au incercat sa gaseasca specificul biologic al individului, masurand cutiile craniene, inaltimea, analizand culoarea ochilor si a parului, completand formulare genealogice. Azi insa aceste cercetari antropologice sunt prea putin cunoscute; ele nu se predau la scoli, iar multi istorici ai perioadei interbelice adesea le ignora.
rn
Aceasta expozitie prezinta pentru prima data publicului larg aspecte legate de cercetarea antropologica din Romania din anii 30.
rn
Pe langa cercetarile facute de antropologii romani in aceasta perioada, respectiv de catre Gh. Popoviciu, Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea si Iordache Facaoaru, expozitia include si un material cules de catre cercetatorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil si Albert Harrasser in satul svabesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, in anii 1933 si 1934. Muzeul de Istorie Naturala din Viena a pus la dispozitie aceste documente, ele fiind prezentate acum pentru prima data publicului din Romania.
rn
Studiul vienez in satul Marienfield va fi acompaniat de cercetarile legate de problemele biologice ale sasilor ardelenei din aceeasi perioada, mai ales cele intreprinse de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner si Wilhelm Schunn, alaturi de materiale legate de cercetarea facuta de antropologul maghiar Lajos Bartucz in zona Aradului in perioda premergatoare primului razboi mondial.
Pe langa aspectul stiintific legat de cercetarea antropologica a diferitelor comunitatilor etnice din Romania, expozitia isi propune sa familiarizeze publicul larg si tinerele generatii cu istoria antropologiei, considerand ca o mai buna cunoastere a acestei istorii va fi utila unei mai bune intelegeri a perioadei interbelice.
rn
Expozitia reprezinta colaborarea dintre urmatoarele institutii: Muzeul Municipiului Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi, Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK; Muzeul Judetean de Istorie si Arta – Zalau.
rn
Vernisajul va avea loc in data de 22 ianuarie 2019, la Muzeul de Arta Ioan Sima Zalau, iar curatorul sau este Marius Turda (Oxford Brookes University).
rn