Pentru un trai rezonabil, valoarea cosului minim lunar al unei familii a fost stabilita la 2.100 de lei, daca locuieste in mediul rural, si la 2.600 de lei, daca locuieste la oras, printr-o decizie a Comisiei de Insolventa la Nivel Central (CINC). Sunt sumele stabilite pe care le poate cheltui, in functie de mediul rural sau urban, pe care le poate cheltui o familie cu doi adulti si doi copii, dintre care unul sub 14 ani, in caz de insolventa, potrivit Deciziei nr. 7/2018 a CINC, care a intrat in vigoare de miercuri, 16 ianuarie.
rn
Valoarea cosului minim lunar pentru datornicul din oras si familia acestuia in procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificata de insolventa este de: 797 de lei pentru fiecare adult; 587 de lei pentru fiecare copil cu varsta de peste 14 ani; 419 lei pentru fiecare copil cu varsta de pana la 14 ani. Valorile sunt mai mici pentru cei din mediul rural, respectiv de: 644 de lei pentru fiecare adult; 473 de lei pentru fiecare copil cu varsta de peste 14 ani; 339 de lei pentru fiecare copil cu varsta de pana la 14 ani.
La calcularea acestor sume, CINC a luat in calcul sumele si cheltuielile oferite de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), nu cele oferite de Institutul National de Statistica (INS), cea din urma stabilind valori mai mici. Statistica a calculat un cos minim lunar pentru o familie de la oras de 2.299 de lei, iar pentru una din mediul rural de aproape 1.494 de lei.
rn
Valoarea cosului minim reprezinta pragul minim
pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil
rn
„Valoarea cosului minim lunar de consum reprezinta pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Aceasta valoare reprezinta suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprita pentru plata datoriilor, deoarece ii este necesara pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurarii traiului zilnic pentru sine si familia sa (…) Valoarea cosului minim lunar de consum este minimul necesar pentru asigurarea respectarii drepturilor, libertatilor fundamentale si demnitatii umane ale debitorului si ale persoanelor carora acesta le asigura ori le datoreaza, in conditiile legii, intretinere in mod curent”, prevede Decizia nr. 7/2018 a CINC.
CINC a stabilit valorile cheltuielilor din cadrul cosului minim lunar de consum pentru familiile din mediul urban si rural tinand cont de rata inflatiei si salariul minim pe economie prevazut de la 1 ianuarie 2019.
rn
Sanatate de 1 leu si educatie de 50 de bani pe zi
rn
Gabriela Olar, profesoara de fizica la CNS Zalau si membru USR Salaj, a postat pe facebook o analiza a datelor statistice, pe care le comenteaza critic.
“Statul ne spune ca putem trai cu 9 lei pe zi.
Oare Liviu Dragnea s-ar descurca cu acesti bani intr-o zi? Ce este cu aceasta suma? Este suma pe care statul ne spune ca ne ajunge pentru produse alimentare si bautura.
Datele sunt luate dintr-un document oficial. Potrivit acestuia, o familie formata din doi adulti si doi copii, din mediul urban, ar putea trai cu 2.600 lei. Ba mai mult, statul considera ca, din acesti bani, familia poate chiar economisi, respectiv 236 lei/luna. Cei mai multi bani ar merge pe mancare, respectiv 1.069 lei. Adica aproape 9 lei pe zi / persoana. Conform aceleiasi gandiri, unei persoane adulte de la oras i-ar ajunge 25 lei / zi, aici intrand toate cheltuielile.
Acelasi document spune ca, pentru sanatate cosul minim pe zi este de 1 leu de persoana iar pentru educatie ne ajung 50 de bani / zi! Spuneti-le asta celor care sunt nevoiti sa isi cumpere zilnic medicamente sau elevilor care au nevoie de rechizite si carti. Domnilor guvernanti, spuneti-le asta dascalilor care trebuie sa ii formeze pe acesti copii! Si apoi cereti-le sa mai si puna bani deoparte!
De fapt asta e viziunea PSD: un trai decent nu implica nici educatie, nici sanatate nici cultura sau recreere!”, este postarea profesoarei Carmen Olar.