Diferenta platita statului, dintre net si brut, s-a triplat in ultimii 5 ani, ajungand la 1.866 de lei
rn
Partea din salarii pe care angajatii si angajatorii o cedeaza statului – decalajul dintre brut si net – a crescut continuu in ultimii ani, ajungand in noiembrie 2018 la 1.866 de lei, cu o pondere a netului in brut de numai 60%. in urma cu 5 ani, aceasta diferenta era de 569 de lei, cu o pondere de aproape 75% a netului in brut, arata seriile de date statistice analizate de Revista Patronatelor.
rn
in luna noiembrie 2018, salariul mediu brut pe economie era de 4.658 de lei, iar cel net – de 2.792 de lei, arata ultimele date comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Asta inseamna un decalaj de 1.866 de lei intre net si brut – partea pe care angajatii si angajatorii o cedeaza statului prin taxe, impozite si contribu?ii sociale – si o pondere de doar 60% a netului in brut.
Pentru comparatie, datele anterioare ale INS arata ca in 2008, cand salariul mediu brut era de 1.844 de lei, iar cel net de 1.361 de lei, diferenta brut/net cedata statului era de 483 de lei, iar ponderea netului in brut era de 73,8%; in 2013, cand salariul mediu brut era de 2.219 lei, iar cel net de 1.650 de lei, diferenta brut/net cedata statului era de 569 de lei, iar ponderea netului in brut era de 74,3%.
Acum, cand oficialitatile se lauda cu cresteri consistente de salarii, diferenta cedata statului – prin taxe si contributii – a crescut la 1.866 de lei, iar angajatii mai raman doar cu 60% din ceea ce platesc angajatorii (ponderea netului in brut).
Vazute "in oglinda", aceste date arata ca partea cedata statului din salarii a crescut de la 25-26% in anii anteriori la 40% in 2018.
Pragul de 1.000 de lei cedati statului din salariul mediu pe economie a fost atins la inceputul anului trecut, adica – paradoxal – imediat dupa ce guvernul anuntase masuri de reducere a impozitarii muncii.
rn
Explicatii pentru faptul ca platim statului
din ce in ce mai mult din ce castigam
rn
Potrivit specialistilor, prima cauza care provoaca acest decalaj tot mai mare dintre salariile brute si nete vine din faptul ca deducerile de care beneficiaza angajatii au ramas la nivelul anului 2004.
Practic, suma platita ca impozit a crescut odata cu salariul. Cand se calculeaza impozitul pe salariu, suma deductibila (determinata in functie de mai multe criterii, cum ar fi numarul de persoane aflate in intretinere) se scade si se aplica impozitarea la ceea ce ramane. Dar suma deductibila a ramas pe loc, salariul a crescut, astfel ca salariatul plateste tot mai mult catre stat, pe masura ce ii creste venitul.
O alta cauza care a dus la cresterea acestui decalaj este ca ponderea contributiilor sociale in salariul brut este tot mai mare, chiar daca intre timp CAS a scazut.
rn
Ponderile cresc odata cu salariile
rn
Din analiza datelor mai reiese ca la salariile mari angajatorul plateste contributii care pot fi si de peste 80%. Adica, pentru a-i putea da unui angajat 1.000 de euro net, angajatorul plateste 1.800-1.820 de euro. in schimb, la salariile mici, ponderea acestor contributii este de 50%. Adica, pentru a-i da angajatului 300 de euro, angajatorul plateste 450 de euro. Efectul este ca pe masura ce cresc salariile, creste si ponderea contributiilor in valoarea brutului.
rn
Statul ia mai mult din banii angajatilor cu salarii mici
rn
Un alt fenomen ce reiese din statisticile INS contrazice tezele oficiale potrivit carora guvernarile din ultimii ani ar fi fost "de stanga", adica in favoarea romanilor cu venituri mici.
Concret, decalajul dintre brut si net creste mai lent in grupele cu salarii maxime (IT&C, productia de energie, banci, aviatie, industria tutunului etc.), dar in grupele cu salarii minime (turism, prelucrarea lemnului, industria sticlei etc.) decalajul creste accelerat. Nu este de mirare, astfel, ca taxele si impozitele topesc aproape o treime din veniturile gospodariilor populatiei. Inflatia mare isi spune si ea cuvantul ai, in final, angajatii se trezesc cu un nivel de trai scazut, in ciuda cifrelor mari ale salariilor brute de pe foaie cand semneaza pentru leafa.