Parlamentarii USR au anuntat ca vor depune un proiect de lege pentru abrogarea prevederilor recursului compensatoriu, in virtutea caruia puscariasii sunt eliberati inainte de termen, iar parlamentarii PNL spun ca vor cere ca persoanele care comit infractiuni cu violente, crime, tentative de crima, talharie sau viol sa nu mai beneficieze de predeverile legii privind regimul compensatoriu.

rn

Toate astea dupa un scandal urias provocat de uciderea unui tanar, in Medias, de catre un criminal eliberat inainte de termenul prevazut initial in sentinta. Scandaluri cu condamnati eliberati mai devreme care au facut din nou rautati, imediat ce au scapat de dupa gratii au mai fost insa multe.
Si in Salaj am avut parte de acest fenomen. Cazul lui Cheres Dezideriu, pe cre l-am prezentat chiar in editia de ieri, este doar picatura in ocean. A fost condamnat pentru tentativa de omor la trei ani si patru luni. A iesit dupa numai un an si ceva din inchisoare, iar dupa o luna de libertate a dat i-a cu toporul in cap unui om.
Vicepresedintele PNL Florin Roman taine sa sublinieze ca, potrivit unei informari oficiale, in perioada octombrie 2017 – noiembrie 2018, adica in decurs de un an, au fost eliberati, in baza legi recursului compensatoriu 10.880 de detinuti. Din totalul acestora, 649 au revenit in inchisori, iar 188 dintre ei au comis violuri, crime si talharii, aceasta ultima cifra fiind confirmata si de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care este considerat principalul "faptas" in cazul legii recursului compensatoriu. Cei eliberati in baza acestei legi mai sunt numiti de altfel si "Promotia Toader".
Liderul PNL mai dezvaluie ca, in acelasi timp in care condamnatii ies in valuri din inchisori inainte de termen, a scazut dramatic numarul patrulelor politiei nationale.
Faptul este confirmat de un raspuns oficial la o interpelare, dat de ministrul de interne, Carmen Dan, care confirma scaderea numarului patrulelor la nivel national: 3.571 in 2016, 3.296 in 2017 si 3.157 in 2018.
Reducerea numarului patrulelor de politisti si jandarmi este determinata de pensionarile masive de la nivelul MAI. "Asadar, sub guvernarea cuplului Dragnea-Toader, Romania a devenit raiul infractorilor si nimeni nu se mai simte in siguranta", dpune liderul liberal Florin Roman.

rn

Asociatia VeDemJust cere abrogarea legii
careia ii cad victime oameni inocenti

rn

Asociatia VeDemJust cere abrogarea legii recursului compensatoriu, care permite persoanelor condamnate definitiv sa fie eliberate mai rapede. Solicitare vine dupa ce mai multi infractori eliberati conditionat au comis fapte cu violenta.
"Romania a devenit o tara nesigura, caci infractori periculosi sunt in libertate. VeDemJust solicita Parlamentului Romaniei initierea procedurilor pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu nr. 169/2017! Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie atrage atentia asupra cresterii numarului de infractiuni cu violenta in Romania, majoritatea comise de recidivisti eliberati din penitenciare mai devreme decat perioada stabilita prin hotararile de condamnare", scrie VeDemJust.
Potrivit ONG-ului, opinia publica a fost oripilata de inregistrari video privind o tanara din Alba Iulia care a fost atacata intr-o scara de bloc, o adolescenta de 15 ani din Constanta care a fost talharita pe strada, o barmanita din Timisoara care a fost jefuita dupa ce a fost batuta cu cruzime de un barbat, un interlop din Iasi care a violat o tanara de 17 ani racolata intr-un club sau cu tanarul care a fost omorat sambata seara la Medias de un barbat condamnat anterior pentru omor.
"Legea nr. 169/2017 – prin care 30 de zile de detentie se considera a fi executate 36 de zile – s-a aprobat fara vreun studiu de impact. Ea a obligat judecatorii sa elibereze condamnatii mai inainte de a-si ispasi pedepsele. Romania nu are capacitatea de a integra persoanele eliberate din penitenciar, motiv pentru care rata recidivei este de 60-70%. Serviciul de Probatiune este total depasit de situatie, neavand resursele umane si financiare pentru a-i supraveghea pe cei liberati. S-a ajuns, astfel, in situatia ca efectele acestei legi sa fie periculoase pentru integritatea fizica si chiar viata cetatenilor onesti", mai arata Asociatia VeDem Just.

rn

Cazuri recente care au ingrozit Salajul

rn

Ieri am prezentat cazul lui Dezideriu Cheres, condamnat in 2017 pentru tentativa de omor si eliberat conditionat in toamna anului trecut. A rezistat doar o luna de zile in libertate, dupa care l-a lovit cu o secure in cap pe Ciurar Calin.
Cazul Cheres Dezideriu ne aduce aminte de un al caz recent si inspaimantator din Salaj. Eliberat inainte de termen, dupa ce a stat la inchisoare 13 ani pentru o crima comisa cu cruzime in 2003, Vasile Ardelean a vrut sa repete in ianuarie 2018 scenariul de groaza. In cazul crimei din 2003, Ardelean a zdrobit capul unui barbat cu un ciocan, dupa care si-a facut victima bucati, la fiert pe aragaz si apoi le-a aruncat in diferite locuri in Valea Zalaului. In ianuarie 2018, la scurt timp dupa eliberare, a vrut sa zdrobeasca cu un ciocan capul celui care ii daduse in chirie o garsoniera langa Sala Sporturilor. Exact ca in cazul din 2003. Daca omul nu s-ar fi aparat eficient, probabil ca criminalul i-ar fi fiert cadavrul si l-ar fi aruncat in Valea Zalaului.
Ne amintim, pentru ca e recent, si cazul Daniel Cosmin Bojan, un tanar de 28 de ani, care a incercat sa violeze o fata in varsta de 16 ani pe pista pietonala amenajata pe malul raului Crasna din Simleu Silvaniei. Din fericire, strigatele disperate ale fetei au fost auzite de un trecator, care a sunat la 112 si a alertat politia. La data de 7 februarie 2018 Judecatoaria Simleu Silvaniei la condamnat Daniel Bojan la 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de tentativa de viol in forma agravata, in stare de recidiva postexecutorie. Fusese eliberat conditionat in martie 2017 de Judecatoria Satu-Mare.

rn