Politistii au constatat in Salaj 252 de infractiuni din sfera violentei domestice in primele 11 luni ale anului trecut, arata Inspectoratul de Politie Judetean Salaj intr-un comunicat.

rn

Din total, 113 au fost in mediul urban si 139 in mediul rural. Ponderea cea mai mare este reprezentata de faptele de lovire sau alte violente – 144, urmate de abandon de familie – 63 si amenintare – 17, diferenta o constituie alte fapte.
Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infractiuni s-au comis la domiciliul subiectilor.

rn

Mai nou, politistii pot emite ordine de protectie
provizorii pentru victimele violentei domestice

rn

Politia mai spune ca in primele 11 luni ale anului trecut au fost emise 37 de ordine de protectie, toate la solicitarea victimelor.
Iar noutatea este ca de la 28 decembrie 2018, politistii care intervin la cazuri de violenta domestica pot emite, dupa analizarea situatiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protectie provizoriu, valabil 5 zile, astfel incat victima nu va mai fi nevoita sa astepte unul incuviintat de judecator. Ordinul de protectie provizoriu se emite de catre politistii care constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie pusa in pericol printr-un act de violenta domestica.
Pentru a veni in sprijinul victimelor, legislatia privind violenta domestica a fost modificata si completata (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementata modalitatea de interventie a politistilor in cazurile de violenta domestica si emiterea ordinului de protectie provizoriu de catre acestia.
Astfel, la sfarsitul anului trecut, a fost aprobat si publicat in Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne si al ministrului muncii si justitiei sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenta domestica de catre politisti.
De la data de 28 decembrie 2018, politistii pot emite ordinul de protectie provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioada de 5 zile, una sau mai multe masuri de protectie a victimelor.

rn

La interventie, riscul este evaluat de politist in baza
unui formular cu 21 de intrebari pentru victima

rn

Interventiile politistilor la cazurile de violenta domestica se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizarilor primite prin 112, a sesizarile formulate in scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unitatilor de politie.
in cadrul interventiilor, politistii pot lua masuri pentru separarea victimei de agresor si pot realiza orice alte demersuri necesare eliminarii riscurilor imediate. Eventual, solicita interventia echipelor medicale.
In vederea stabilirii existentei unui risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea persoanelor sa fie pusa in pericol, politistii evalueaza situatia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de intrebari, adresate victimei. Pe baza raspunsurilor, se stabileste daca exista realmente riscul ca viata sau integritatea fizica a victimei sa fie pusa in pericol.
in situatia in care concluziile rezultate in urma intocmirii formularului de evaluare a riscului indica existenta unui risc iminent, politistul care a intocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protectie provizoriu.

rn

Politistul il da afara din casa pe agresor in doi timp,
dupa ce il lasa sa se imbrace si sa-si ia actele

rn

Cand se impune evacuarea temporara din locuinta a agresorului, acestuia i se ofera timpul strict necesar pentru ca acesta sa isi poata lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de stricta necesitate.
Fata de agresor, politistul, prin ordinul de protectie provizoriu, poate dispune si alte obligatii sau interdictii, si anume: pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei acesteia, fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate sau, daca este cazul, predarea catre politie a armelor detinute de acesta.

rn

21 de politisti salajeni au fost instruiti cum sa intervina

rn

21 de politisti salajeni au participat la instruirea privind interventia in cazurile de violenta domestica si emiterea ordinului de protectie provizoriu
Avand in vedere modificarile si completarile aduse legislatiei, precum si introducerea unor elemente de noutate in activitatea desfasurata de politie, in luna noiembrie a anului trecut, echipe de specialisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (Directia de Ordine Publica si Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii) au organizat o serie de sesiuni de pregatire a politistilor, in 19 centre zonale.
Astfel, la sesiunile de instruire, initiate de I.G.P.R, au participat si 21 de politisti de la Inspectoratul de Politie Judetean Salaj, obiectivul activitatii constand in transmiterea catre acestia a noilor prevederi legislative in domeniu si clarificarea aspectelor privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenta domestica.