Tribunalul Salaj i-a achitat pe trei din cei patru tineri din Simleu prinsi drogati anul trecut, pe 24 februarie, dupa ce au intrat cu masina intr-un gard din Aghires.

rn

Judecatorii Tribunalului Salaj s-au pronuntat in dosarul nr. 599/84/2018, iar dupa cinci termene de judecata, la 21 decembrie au solutionat cazul prin achitarea lui Sandor Narcis, Biro Sandor si Vancea Ioan (soferul), cercetati pentru savârsirea infractiunii de efectuarea fara drept de operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Cel de-al patrulea, Mandrut Loredan, a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 1.350 lei, pentru comiterea aceleasi infractiuni, si la plata sumei de 2.300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
DIICOT Salaj a atacat solutia Tribunalului Salaj, facand apel pe 28 decembrie, solutia finala in acest caz urmand a fi data de Curtea de Apel Cluj.
Procurorii DIICOT au cerul condamnarea cu executare a inculpatului Sandor Narcis Vasile, acesta fiind recidivist. Narcis Vasile Sandor, a mai fost condamnat de Tribunalul Salaj pentru trafic de droguri intr-un dosar inregistrat la 3 octombrie 2017. Sentinta a fost data in 20 decembrie 2017, fara acordul de recunoastere a vinovatiei din partea inculpatului. Narcis Vasile Sandor a primit 5 luni de închisoare pentru "operatiuni cu substante susceptibile de a avea efecte psihoactive", iar instanta a dispus amânarea aplicarii pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. Inculpatul a fost obligat la 30 de zile de munca în folosul comunitatii, la Biserica "Sfintii Împarati" sau la Primaria orasului Simleu Silvaniei.
Pentru ceilalti trei tineri inculpati, Mandrut Loredan, Biro Sandor si Vancea Ioan (soferul), DIICOT Salaj a cerut sa fie condamnati cu suspendare, data fiind gravitatea faptelor savarsite.

rn

S-au dus la Baia Mare si la Cluj sa cumpere droguri;
s-au oprit intr-un gard in Aghires la intoarcere

rn

DIICOT Salaj i-a trimis in judecata in 9 mai, anul trecut, pe cei patru tineri din Simleu Silvaniei, cu varste intre 19 si 30 de ani.
O poveste socanta ne-a fost relatata atunci de procurorul de caz de la DIICOT Salaj, Dan Budusan.
In data de 23 februarie, trei dintre cei patru simleuani (Vancea Ioan – sofer, Sandor Vasile, Biro Sandor) au facut cheta si s-au deplasat in Cluj pentru a se intalni cu al patrulea simleuan, Mandrut Loredan, pentru a cumpara droguri.
Toti patru sunt consumatori de etnobotanice din Simleu si cumparau drogurile din Baia Mare, de la reteaua de droguri pe care procurorul DIICOT Salaj Dan Budusan reusise sa o destructureze prin interventia din 13 februarie. Vazand ca au ramas fara furnizorul din Baia Mare, cei patru tineri s-au reorientat, cautand sa se aprovizioneze droguri din Cluj.
Cum Mandrut Loredan lucreaza in Cluj, ceilalti trei s-au dus din Simleu cu autoturismul Logan in Cluj, la Gara, de unde l-au luat pe Mandrut Loredan, si au plecat in cartierul clujean Manastur. “n jurul orei 18.00 au cumparat de la o persoana necunoscuta 16 plicuri cu etnobotanice, in valoare de 400 de lei. Apoi au pornit cu Loganul spre Zalau, iar pe masina au consumat aproape toate plicurile de etnobotanice. Tinerii au ajuns in Aghires in 24 februarie la ora 12.00, dupa 18 ore de la procurarea drogurilor.
Au fost depistati pentru ca soferul de 19 ani, Vancea Ioan, a intrat cu masina, Dacia Logan SJ 17 VMV, in poarta locuintei de la numarul 403 din Aghires, la intersectia Drumului Comunal 75 care duce spre satul Fetindia. Proprietarul s-a speriat si a sunat la 112. La fata locului s-a prezentat un echipaj de la Biroul Rutier al Politiei Municipiului Zalau. Soferul de 19 ani, abia putea sta pe picioare. Ulterior a fost sesizata si procuratura, iar pe fir au intrat procurorii DIICOT Salaj, care au continuat cercetarile.
Procurorul DIICOT Salaj, Dan Budusan, tragea atunci un semnal de alarma pentru tinerii care consuma droguri.
"DIICOT Salaj are printre principalele obiective eradicarea fenomenului consumului de droguri, in special in randul tinerilor, elevilor, dar si a acelora care procura droguri pentru consum propriu. Atentie, tinerilor, ca riscati sa faceti inchisoare intre 6 luni si 3 ani. Aveti mare grija; va puneti viata in pericol sau riscati sa produceti accidente mortale din cauza consumului de droguri la volan. Sa conduci 18 ore sub influenta drogurilor si etnobotanicelor, sa consumi aproape 16 plicuri este crima. Ganditi-va ca puteau fi lovite persoane. “n cazul expus, soferul nu putea sta in picioare din cauza consumului excesiv de etnobotanice", spunea in luna mai procurorul DIICOT Dan Budusan.

rn

Vid legislativ – tinerii prinsi drogati scapa basma curata

Potrivit celor de la DIICOT, pana in prezent au mai fost 4 cazuri in care un numar de aproximativ 15 tineri au fost prinsi si cercetati pentru consum de droguri, dar au fost achitati de judecatori.
Vancea Ioan Stefan, de 19 ani, cel care a condus 18 ore in continuu dupa ce a consumat etnobotanice si a intrat cu masina in gardul unei case din Aghires, a scapat fara nici o pedeapsa.
Potrivit IPJ Salaj, soferul Vancea Ioan Stefan a fost cercetat pentru savarsirea infractiunii de conducere sub influenta substantelor psihoactive, iar la data de 8 mai 2018 Politia a trimis dosarul penal la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau, cu propunere de clasare, deoarece analizele de sange facute in laborator au fost negative. Procurorii Parchetului Zalau nu au facut altceva decat sa claseze dosarul la data de 19 iunie.
Procurorii zalauani ne-au explicat exact motivele pentru care s-a ajuns in situatia deloc placuta sa dispuna clasarea acestui dosar.
"Nu se poate constata savarsirea infractiunii de conducere sub influenta subtantelor psihoactive, daca nu este un act medical (analiza de laborator) care sa ateste existenta in sange sau urina a substantelor psihoactive. Analiza de laborator s-a efectuat la IML Cluj si au fost verificate aproximativ 20 de substante prevazute intr-un ordin al Ministrului Sanatatii. Si pentru noi, ca procurori, este frustrant cand dam astfel de solutii", sustin procurorii.