Regulile dupa care se desfasoara activitatile persoanelor care presteaza munca necalificata au fost modificate cu putin timp inainte de sfârsitul lui 2018, prin OUG 114/2018, publicata in Monitorul Oficial al României din 29 decembrie 2018, arata avocatnet.ro.
rn
Printre noutatile aparute in domeniu se numara limitarea perioadei in care se poate utiliza munca zilierilor, dar si domeniile in care acestia mai pot presta munca.
Numarul domeniilor in care pot activa zilierii (persoanele care presteaza munca necalificata) este limitat la trei: agricultura, vânatoare si servicii anexe, silvicultura, cu exceptia exploatarii forestiere, si pescuit si acvacultura.
Anterior, zilierii puteau activa in nu mai putin de 23 de domenii. Printre acestea se numarau, pe lânga cele trei care au ramas in lista, activitati de colectare, tratare si eliminarea deseurilor nepericuloase, de recuperare a materialelor, de comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii, de publicitate, de crestere a materialului saditor – cresterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare si activitati in hoteluri, activitati ale bazelor si cluburilor sportive si activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente.
Acelasi act normativ stabileste si ca un beneficiar de munca necalificata “nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier”. Totusi, daca situatia o impune, beneficiarul poate utiliza zilierul si peste acest termen, dar cu conditia de a-i incheia acestuia un contract de munca.
Totodata, o persoana nu poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile in decursul unui an calendaristic.
Aceasta este o alta lovitura, data celor care folosesc ciobani sau pastori. Tot legea amintita vine si cu solutia: „Daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare decât cea prevazuta la alin. (7), acesta poate fi utilizat pe baza de contract de munca pe perioada determinata”.
in concluzie, ciobanii trebuie incadrati cu contract de munca.
Sanctiuni pentru zilieri
Daca pâna anul trecut erau sanctionati doar beneficiarii muncii cu zilieri in cazul nerespectarii legii, de anul acesta vor fi sanctionati si zilierii. „Nerespectarea de catre zilier a prevederilor art. 4 alin. (6) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei. Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 15 zile de la data inmânarii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute la alin. (1), agentul constatator facând mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal”, se precizeaza in OUG 114/2018.
Specialistii in domeniul legislatiei muncii sunt de parere ca aceste modificari ar putea sa duca la cresterea fenomenului de munca la negru.
rn