În cursul anului 2018 au aparut modificari importante în domeniul creditelor. De exemplu, ratele bancare ale românilor vor fi plafonate, tinerii pot obtine credite fara dobânda, iar bancile trebuie sa îsi informeze mai bine clientii si sa gaseasca solutii împreuna cu acestia atunci când au dificultati în a returna banii. Revista Capital puncteaza cele mai importante schimbari în acest domeniu.

rn

O schimbare importanta iI priveste pe tinerii cu vârsta de pâna la 26 de ani ce nu au venituri stabile sau care sunt în perioada studiilor. Acestia pot, începând de la jumatatea lunii octombrie 2018, sa beneficieze de credite fara dobânda de câteva zeci de mii de lei. Concret, acestia pot, prin intermediul programului guvernamental "Investeste în tine", sa obtina credite de pâna la 40.000 de lei. Suplimentar, daca se angajeaza în perioada derularii creditului, tinerii vor putea sa ceara înca 20.000 de lei, în baza unei simple adeverinte de la angajator.
Alta modificare semnificatova etse ca in cazul suspendarii executarii silite, banca nu mai poate bloca banii care intra în contul debitorului, a decis, în luna mai 2018, Înalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia a fost publicata în aceeasi luna în monitorul Oficial, devenind astfel obligatorie pentru toate instantele din România.
O alta modificare semnificatova vizeaza proiectul de act normativ ce prevedea ca bancile erau obligate sa converteasca în lei creditele acordate cetatenilor în franci elvetieni. Acesta a fost declarat neconstitutional în 2017. Astfel, acesta s-a întors în Parlament, iar în luna noiembrie 2018 a fost respins definitiv de Camera Deputatilor.
O modificare importanta este actul normativ ce a intrat în vigoare spre sfârsitul lunii decembrie care spune ca nu se mai poate solicita anularea clauzelor abuzive din contracte odata cu contestatia la executare silita. Anularea acestor clauze poate fi ceruta însa printr-o actiune separata.
Trebuie subliniati ca, de la începutul lui 2019, ratele creditelor noi ale românilor vor fi plafonate. Mai exact, cei care vor lua credite în lei nu vor putea plati mai mult de 40% din veniturile nete, cel mult 45%, la creditele Prima Casa, iar la creditele în valuta, maximum 20%. Aceste plafoane nu se vor aplica insa creditelor deja contractate.
Foarte important este si ca, dupa cum stabileste un nou set de reguli de buna practica pentru industria bancara, românii cu credite si dificultati financiare beneficiaza, începând din noiembrie 2018, de sprijinul bancilor la care au împrumuturi. Astfel, dupa introducerea acestor noi reguli, toate institutiile de credit din România trebuie sa fie mult mai implicate în informarea persoanelor care doresc sa ia un credit si sa gaseasca, în cazul în care cel împrumutat are dificultati în a returna creditul, solutii împreuna cu acesta.