O analiza care demonstreaza inapoierea in care ne zbatem, publicata de USR, este prelucrata de profesoara de la CNS Gabriela Olar, membra USR Salaj, care evidentiaza datele despre judetul nostru. Olar a postat pe facebook analiza care se refera la foarte slaba valorificare in interesul cetateanului a resurselor de gaze pe care le are Romania, la baza fiind informatii preluate de la Ziarul Financiar si de la Institutul National de Statistica.
Din start, ste subliniat ca lucrurile sunt cu susu-n jos si ca autoritatile emit pretentii la un învatamânt modern, la digitalizarea educatiei, dar înca 3.500 din cele 6.700 de scoli din România nu sunt alimentate cu gaz metan, directorii trebuind sa se îngrijeasca în fiecare an sa cumpere lemne pentru iarna.
"Politicile proaste, lipsa de viziune si de investitii au facut ca, în România, tara practic independenta energetic, bogata în gaze naturale, mai putin de jumatate din gospodarii sa fie racordate la reteaua de gaze naturale. Practic, la 7,5 milioane de gospodarii avem un numar de 3,5 milioane de conexiuni la reteaua de gaze.
În acelasi timp, in Ungaria, aproape toate gospodariile sunt legate de reteaua de distributie a gazului natural, desi statul vecin are o dependenta de gazul rusesc de 66%. Concluzia este ca, în timp ce Ungaria si-a facut temele, în România cea independenta de importurile de gaze, înca sunt foarte multe locuinte care se încalzesc cu lemne", spune analiza, subliniind ca in ritmul in care creste infrastructura de alimentare cu gaz la noi, am ajunge Ungaria în 60 de ani.
Zonele care stau cel mai bine la capitolul infrastructura de gaze sunt Bucuresti, Ilfov, Cluj sau Prahova, care sunt si centrele economice nationale. La polul opus, judetele aproape lipsite în totalitate de accesul la gazul natural sunt Mehedinti, Tulcea, Covasna, Teleorman si Vrancea, printre cele mai sarace din România.
Din 320 de municipii si orase, 246 au acces la reteaua de distributie a gazului natural, dar din 2.859 de comune, numai 675 beneficiaza de aceasta infrastructura.
Ca numar de kilometri de retea de gaze, Salajul se afla pe locul 30, cu 482 de kilometri, si suntem ultimii în Transilvania si la acest capitol. Si Zalaul sta prost la acest capitol. Consumul casnic de gaze naturale a scazut în Zalau cu 1,85 de milioane de metri cubi fata de anul 2012, procentul de minus 9,66 % situand Zalaul pe locul trei între municipiile cu cea mai mare scadere a consumului de gaze! Toate acestea desi au crescut debransarile de la sistemul centralizat si montarea de centrale termice, subliniaza analiza.