A fost receptionata de buna acum doi ani, dar dupa ce am bagat in ea 31 de milioane de euro, banii eurpenilor si ai nostri, sa vezi pacoste – se strica; si intamplarea asta ne costa usturator

rn

Consiliul Judetean Salaj a purces in urma cu mai multi ani la un business cu bani primiti de la Uniunea Europeana. Bani multi. Cu pste 31,6 de milioane de euro s-a sapat o mare groapa de gunoi la Dobrin, unde sa duca tot Salajul deseurile, cu "escala" in trei statii de transfer. Se chema ca in judet avem "management integrat al gunoiului". 

rn

Am pus si noi, salajenii, umarul la saparea gropii de la Dobrin, ca din taxele si impozitele pe care le platim Consiliul Judetean a pus parte la proiectul la care Uniunea Europeana a pus grosul. Din bugetul Salajului a plecat o suma reprezentand 2 la suta din totalul cheltuielii; sa zicem, conform calculului, ca aproape 650.000 de euro.
A fost o nimica toata, sa zicem, contributia noastra, dar mai ales lucrarea, pentru ca acum mai punem un milion de euro de la noi in groapa de gunoi de la Dobrin. Din cauza ca lucrarile au fost facute prost de firmele angajate sa o sape si are nevoie de mari reparatii. Asta la doi ani de la inaugurare.
Nu-i surprinzator. Pentru ca lucruri mari si proaste s-au mai facut cu girul Consiliului Judetean. Si in castrul de la Porolissum s-au bagat milioane pentru, chipurile, reconstituire. Si, inainte de inaugurare, s-au rasturnat meterezele ridicate de constructorul angajat. Lasand la o parte ca cei de la ministerul culturii care au evaluat apoi sit-ul arheologic au constatat ca proiectul nu a facut decat sa distruga locul vestigiilor si sa le compromita.

rn

Un proiect caruia i-a mers prost de la inceput
si care s-a terminat prost in urma cu doar doi ani

rn

Revenim la gunoaiele noastre si spunem ca onor Consiliul Judetean tocmai a facut o rectificare a bugetului care scoate la iveala faptul ca mega-proiectul "Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Salaj" a fost executat prost. Directia Dezvoltare si Investitii solicita in referatul intocmit in 10 decembrie alocarea unor sume importante pentru remedierea unor "situatii".
Lucrarile de executie la groapa de la Dobrin au fost finalizate si receptionate in iulie 2016. Si, dupa cum se stie, la principala locatie a proiectului – Centrul de management integrat al deseurilor Dobrin – s-au manifestat episoade de alunecari de teren inca din perioada de executie a lucrarilor. “n 2012 si 2013 se lucra deja suplimentar din cauza alunecarilor de teren. Acum, pentru inlaturarea efectelor produse de alte si alte alunecari de teren, tebuie alti bani si alte lucrari. Si nu putini bani. Dar altfel exista riscul de aparitie a unor avarii majore la facilitatile de la Dobrin. Au fost realizate lucrari de consolidare a versantului, lucrari care au fost finalizate in iulie 2016, dar constructorul nu s-a priceput sa puna temelii solide. Poate ca nici locul nu-i propice, dar daca Consiliul Judetean a dat ok-ul in urma studiilor preliminare, ce sa-i faci!

rn

Cel de Sus strica groapa salajenilor
si-i pune la plata, ca prea sunt pacatosi

rn

Acum, referatul prin care se justifica noile alocari de bani zice ca de vina sunt fenomenele meteorologice deosebite de la incepul acestui an, si anume ploi ambundente urmate de topirea zapezii, urmate apoi si de caderile masive de zapada de la inceputul lunii martie; plus ca imediat dupa aceea a urmat cresterea brusca a temperaturilor peste normalul perioadei. Si toate au condus la alunecari de teren care, in prima faza nu au afectat lucrarile permanente executate. Dar, bomboana de pe coliva au fost ploile torentiale din perioada aprilie – iulie, care au agravat alunecarile de teren, fiind inregistrate episoade repetate de instabilitate, astfel incat la aceasta data sunt afectate lucrarile permanent executate.
Referatul vrea sa zica acum, cu atatea vini aduse naturii, ca Dumnezeu a pus gand rau gropii de la Dobrin si ca salajenii, sa-si salveze uriasul tomberon, nu au alta solutie decat sa plateasca. O fi pedeapsa de sus pentru ca au votat, ca n-au votat, ca au votat cum au votat, sau cine stie pentru ce alte pacate mostenite de generatii.

rn

Salajul trebuie acum sa puna milioanele
jos de urgenta; altfel, adio, scumpa groapa!

rn

In fine, spune referatul ca, "prin prisma necesitatii aplicarii in regim de urgenta a masurilor care se impun", se propune aprobarea finantarii obiectivului "Asigurarea rezistentei si stabilitatii masivului de pamant – Dobrin".
Finantarea ceruta este de 4.266.000 de lei, adica aproape un milion de euro. Din care pe anul 2018 nu trebuie decat 2.000 de lei, dar diferenta de 4,264 de milioane de lei trebuie pusa jos la anul.

rn

Salajenilor li s-a facut groapa de gunoi ca sa poata
fi penalizati la buzunar, cu sume ingrozitor de mari

rn

Tocmai dupa ce Salajul si-a facut catamai groapa de gunoi, de la 1 ianuarie 2017 a intrat in vigoare o taxa noua, pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi. Uniunea Europeana descuraja astfel gropile, pentru a promova sistemele de incinerare a deseurilor.
Ne-am procopsit asadar cu o paguba de 120 de lei pe tona de gunoi. Autoritatile de la noi stiau ca urmeaza taxarea gunoiului aruncat la groapa si nu incinerat, pentru ca taxa trebuia introdusa din 2012, dar Uniunea Europeana ne-a pasuit.
Si la noi s-a pus problema incineratoarelor de deseuri, dar Consiliul Judetean Salaj a preferat groapa de depozitare. Cativa consilieri judeteni au fost, inainte de a ne construi groapa, in vizita in Austria pentru a vedea procesul de incinerare a deseurilor si cum un incinerator de gunoaie produce energie termica si energie electrica pentru un oras cu 60.000 de locuitori. Adica cat pentru un Zalau. Dar nimeni din cei care au vizitat incineratorul de langa Linz, din Austria, nu s-a opus gropii in favoarea incineratorului. N-a avut nimeni o idee mai indrazneata.
Asa ca acum platim pentru depozitare la Dobrin peste 130 de milioane de lei pe an, pentru ca asa iese din calcului de 120 de lei pe tona inmultit cu capacitatea gropii, de 1,1 milioane de tone pe an, bani pe care operatorul de salubritate ii recupereaza de la cetateni.

rn

"Sistemul de management
integrat" al gunoiului in Salaj

rn

Despre "Sistemul de management integrat al deseurilor în judetul Salaj", cum a fost numit proiectul, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, stia inca din anul 2014 ca lucrarile la depozitul central de la Dobrin sunt probleme din cauza alunecarilor de teren din perioada 2012 – 2013, care au necesitat lucrari suplimentare de stabilizare a terenului.
Pe langa depozitul central functioneaza trei statii de transfer, la Surduc, Crasna si Sanmihaiu Almasului, care deservesc primariile din jur.
Si la amenajarea statiei de transfer de la Crasna a fost nevoie de lucrari si cheltuieli suplimentare pentru construirea unui gard bordurat de protectie, deoarece statia de transfer se afla in vecinatatea poligonului militar.
Proiectul a presupus si constructia unor drumuri de acces, in lungime totala de sase kilometri, dar si racordarea la utilitati: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu energie electrica. Au fost, de asemenea, achizitionate 12.000 de compostoare individuale, 11 containere de 15 metri cubi, opt press-containere, un compactor, un incarcator si sapte camioane cu sistem de ridicare a containerelor.