Despre ceea ce face Corul „Gloria Dei” se va marturisi înca multa vreme, pentru ca, mai presus de orice, acest cor este o mare familie, o formatie corala ce de aproape 30 de ani reuneste, prin cântare, oameni, familii, comunitati. Noi, cei pe care d-na profesoara Maria Porumb i-a reunit in Corului „Gloria Dei”, nu suntem mari artisti, ci doar buni români, crestini ce se roaga în fiecare duminica prin cântare.
Turneul realizat de curând în Italia, în perioada 28 noiembrie – 3 decembrie, ramâne una din acele amintiri de neuitat în mintea si în sufletul nostru. M-am alaturat acestui proiect misionar dupa o pauza de câtiva ani în activitatea corala. Urma sa contribui, alaturi de coristi, sub maiastra bagheta a dirijorului nostru, la constructia unei punti de legatura între românii din Salaj si fratii români din regiunea Lombardia – Italia. Azi, vreau sa îmi exprim bucuria ca m-am numarat printre acei români care, de 1 Decembrie, au ales sa mearga înafara granitelor tarii pentru a bucura inimile fratilor români din diaspora. A fost o experienta cu ecou în sufletele a sute de români care nu pot uita unde le sunt radacinile, care traiesc, iubesc, muncesc si se roaga româneste.
Misiunea noastra a început în biserica parohiei Romano di Lombardia, unde, cu siguranta nu întâmplator, este preot paroh Parintele Gelu Valentin Porumb. Despre activitatea parintelui sunt multe de spus – are în palmares o însiruire de realizari impresionante: a fost hirotonit la Manastirea Berivoi si instalat în anul 2000 în Parohia Teliu. La Teliu, Parintele Gelu a fost mult îndragit de enoriasi si, în mijlocul acestora, a ridicat o biserica cu casa parohiala. Ulterior, în urma unui concurs prezidat de ÎPS Antonie Plamadeala, a slujit în Brasov. Dupa aproape doua decenii de atunci, parintele se afla în Italia si este preot paroh al Parohiei Romano di Lombardia, doctorand în drept bisericesc si consilier al Episcopiei Române din Italia, sectorul cateheza. si-a asumat cu responsabilitate misiunea grea de a fi în mijlocul românilor care au ales drumul strainatatii.
Cred ca ce îi leaga pe multi români din diaspora este credinta si faptul ca se pot aduna în jurul bisericii. Ce face parintele Gelu Valentin Porumb pentru românii din Italia este dincolo de apostolat. Înzestrat cu har divin, întarit de educatia aleasa, munceste neobosit, cu dragoste fata de oameni, multa daruire, generozitate si smerenie.
Cu siguranta ca nu întâmplator, d-l Consul Cristian Capatâna frecventeaza biserica din Romano. Acesta, aflând de existenta corului Gloria Dei, s-a gândit ca ar fi o binecuvântare pentru românii de acolo sa fim prezenti în mijlocul lor de Ziua Nationala a României, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Asa s-a nascut invitatia adresata corului din partea Consulatului General al României – Milano, invitatie îndreptata catre Primaria Municipiului Zalau si Parohiei Sfântul stefan. Proiectul s-a conturat în luna mai 2018 pentru a se putea înfaptui între 28 noiembrie – 3 decembrie.
Românii parohiei din Romano di Lombardia au fost bucurosi ca, alaturi de evenimentul aniversarii Centenarului, le-am putut fi alaturi cu ocazia evenimentelor prilejuite de sarbatoarea hramului bisericii în jurul careia sunt uniti. Parohia a fost înfiintata în anul 2012 si, conform hotarârii PS Siluan al Italiei, a fost sfintita ca prima biserica din Italia cu hramul „Andrei saguna”. Cu siguranta nu este întâmplator ca biserica în care slujeste parintele Gelu Porumb are ca hram numele acestui apostol al desteptarii românilor. Andrei saguna (1808-1873) a fost mitropolit al Ardealului, a ridicat peste 800 de scoli, a pus bazele învatamântului teologic, inclusiv Colegiul Andrei saguna din Brasov – toate fiind marturie peste timp. Andrei saguna a fost un erudit, un mitropolit ales, un om de o modestie rara, care ne îndemna: „sa nu va sfaditi, sa fim uniti, sa ne întelegem si sa ne iubim”. Biserica românilor din Romano – Italia ce îi poarta hramul, este o oglinda a îndemnurilor sale!
Am constatat ca în biserica din Romano di Lombardia este un obicei ca la sarbatoarea hramului, adica „ziua bisericii” sa participe toata suflarea. La Sf. Liturghie au fost prezenti peste 200 de români, invitati si oficialitati: d-l Consul Cristian Capatâna, primarul localitatii – d-l Sebastian Nicoli, Monsegnor Patrizio Rota Scalabrini, d-na Elena Maria Bergamaschi – care au ajutat românii din Romano sa aiba un loc de rugaciune. Am fost foarte impresionati de modul în care comunitatea românilor, sub îndrumarea preotului paroh, se organizeaza cu ocazia unor evenimente de acest gen. La masa festiva au fost prezenti sute de oameni. Am asistat plini de emotie la programul de sarbatoare pregatit de copii sub îndrumarea d-nei preotese Daniela Porumb. În diaspora, copiii românilor învata despre traditii, valori si istoria românilor, în biserica, sub îndrumarea preotului paroh si a doamnelor preotese. Dedicarea preotesei Daniela Porumb nu putea sa ne lase insensibili. Sub îndrumarea dânsei, copiii învata cum sa devina printi si printese – crescând în virtutea valorilor mostenite: credinta, bunatatea, dragostea, recunostinta. Au pregatit o serbare ce nu o vom uita, în care costumele lor de printi si printese au fost costumele populare traditionale ale românilor de pretutindeni. Apoi, parinti si copii au ascultat concertul nostru de cântece patriotice. A fost cu lacrimi de bucurie si recunostinta, cu durerea resimtirii acute a dorului de tara, dar si cu bucuria întâlnirii, speranta si nadejde.
Ar mai fi de spus si ca, tot conform traditiei si rânduielii, românii parohiei din Romano, la apelul preotului paroh, nu au ramas indiferenti fata de cei care sunt în nevoie acasa. si pentru a face bucurie celor care nu au prea multe, s-au îndreptat cu generozitate catre cei 150 de copii carora li se poarta de grija prin activitatea Asociatiei „Inimioare Fericite”, înfiintata în anul 2014, pe lânga Manastirea Bobota, din grija Parintelui arhimandrit Mina Pletosu. Asadar, la întoarcere, Parintele Gelu Porumb s-a îngrijit sa fie plin portbagajul autocarului cu daruri ce le aduceam copiilor români de acasa pentru a le face „inimioarele fericite”.
Noi, membrii corului „Gloria Dei” care ne-am asumat responsabilitatea de a face acest turneu, de a duce românilor din diaspora mesajul ca nu îi putem uita, ca sunt fratii nostri, ca le ducem dorul cum ei duc dorul de casa, ramânem profund impresionati, cu recunostinta unor amintiri încarcate de emotia bucuriei si a împlinirii. Nu puteam tine pentru noi tot ce am trait, fara a va împartasi din experienta traita! Va multumim, dragi români de aici si de pretutindeni!
Mesager, prof. Adina Buzgau,
membru al Corului „Gloria Dei”