Consiliul Judetean Salaj a organiat ieri o conferinta de presa pentru a anunta recenta semnare a contractului de finantare pentru uriasul proiect de aductiune de apa si canalizare de care va beneficia si Salajul, pe langa judetul Cluj.
Marele castig pentru judetul nostru este ca in cele patru orase si in 40 din cele 56 de comune va veni apa din lacul Tarnita, din Cluj. Zalauanii, de exemplu, vor scapa de apa salcie si rea din lacul Virsolt care le curge acum la robinete si despre care autoritatile spun permanent ca e buna de baut, desi mirosul o tradeaza de la o posta, iar gustul iti da fiori. Va fi mai bine, dar nu chiar imediat, ci peste cinci ani, pentru ca data de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2023.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, în perioada 2014 – 2020 are ca parti in contract Ministerul Fondurilor Europene – în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare – si Compania de Apa Somes S.A., în calitate de beneficiar.
Valoarea totala a investitiilor se ridica la suma de 421 de milioane euro, din care lucrarile in Salaj vor fi de 69,5 milioane de euro. Din valoarea eligibila a proiectului, 85 la suta este contributia Uniunii Europene, din Fondul de Coeziune, 13 la suta este contributia de la Bugetul de Stat, iar 2 la suta este contributia autoritatilor locale din aria proiectului.
Obiectivul general al proiectului vizeaza îmbunatatirea infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, prin extinderea si dezvoltarea serviciului de alimentare cu apa potabila, controlata microbiologic, în conditii de siguranta si protectie a sanatatii si asigurarea colectarii si epurarii apelor uzate.
rn
O promisiune sin 2001 devine realitate in 2023
pentru salajenii care au avut zile sa o apuce
rn
La conferinta de presa de ieri au participat directorul general al Companiei de Apa Somes SA, Calin Neamtu, directorul Asociatiei Regionala pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Somes – Tisa, Vasile Daraban, directorul sucursalei Salaj a Companiei de Apa, Marcel Zaharia. si presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc.
Tiberiu Marc s-a declarat bucuros ca acest proiect are asigurata finantarea, in contextul in care a inceput sa vorbeasca despre el inca din anul 2001. Va fi gata in 2023, deci va fi o promisiune implinita pentru salajeni dupa aproape un sfert de secol
Termenul cel mai optimist vehiculat de directorul Companiei de Apa pentru semnarea primelor contracte de executare a lucrarilor.a fost trimestrul a doilea din 2019.
Tiberiu Marc a declarat ieri ca majoritatea populatiei din cele doua judete, Cluj si Salaj, vor avea acces la apa si canalizare si ca cismelele din Zalau vor deveni istorie. Dar si ca investitia pe cap de locuitor este de 700 de euro. Marc a inchis declaratiile spunand ca proiectul este unul spectaculos, iar dupa implementarea proiectului Salajul va fi la nivelul celor mai dezvoltate zone din Europa.
rn
Tiberiu Marc spune ca apa din Virsolt este de trei
ori mai proasta decat cea care va veni din Cluj
rn
Marc a mai sustinut ieri ca in aceast moment apa din Virsolt este de trei ori mai proasta calitativ ca si apa care va ajunge in Salaj prin acest proiect si ca apa va avea aceeasi calitate si la Cluj si la cea mai indepartata localitate racordata la aductiunea de apa cuprinsa in acest proiect.
"Prin acest proiect, populatia conectata la servicii de alimentare cu apa din judetul Salaj va creste de la 65% în prezent la cca. 95%, adica aproape 70.000 de beneficiari în plus, iar aria de acoperire cu servicii de apa uzata va creste de la 87% la 99%, ceea ce pentru judetul Salaj înseamna un plus de cca. 22.000 de locuitori echivalenti. Este, ca valoare, cel mai mare proiect de infrastructura derulat în judet, iar contributia judetului va fi de 2% din valoarea eligibila", a spus Tiberiu Marc.
rn
Cum va ajunge apa din Tarnita in cele
patru orase si in 40 de comune din Salaj
rn
Apa din lacul Tarnita, judetul Cluj, va ajunge in 98 de localitati de pe raza judetului Salaj prin trei conducte principale.
1 – aductiune principala in localitatile Ugrutiu, Dragu, Voivodeni, Hida, Trestia, Chendrea-Balan, Creaca, Mirsid, Moigrad, Zalau – lungimea conductei va fi de 62,5 kilometri.
2 – aductiune principala in localitatile Zalau, Virsolt, Pericei, Simleu Silvaniei – lungimea conductei va fi de 27,3 km.
3 – aductiune principala in localitatile Balan, Surduc, Tihau, Somes Guruslau, Napradea, Jibou; Salatig; Notig, Cehu Silvaniei – lungimea conductei va fi de 41,1 km.
Din aceste trei conducte principale, apa ajunge prin alte conducte secundare in cele patru orase (Zalau, Jibou, Simleu, Cehu Silvaniei) si in 40 de comune: Ugrutiu; Sâncraiu Almasului; Zimbor; Sînmihaiu Almasului; Bercea; Romita; Stâna; Românasi; Ciumarna; Agrij; Rastoltu Desert; Buciumi; Bogdana; Sângeorgiu de Meses; Balan; Surduc; Tihau; Cristolt; Cristoltel; Ciocmani; Babeni; Cuciulat; Letca; Lozna; Toplita; Somes-Odorhei; Napradea; Husia; Somes Guruslau; Vârsolt; Crasna; Ban; Banisor; Peceiu; Horoatu Crasnei; Stârciu; Cizer; Crasna; Ratin; Huseni; Nusfalau; Valcau de Jos; Boghis; Aleius; Zauan; Cosnicu de Sus; Marca; Port; Simleul Silvaniei; Maeriste; Cristelec; Doh; Giurtelecu Simleului; Uileacu Simleului; Maladia; Sarmasag; Bobota; Dersida; Zalnoc; Camar; Carastelec; Panic; Hereclean.